Svijet

Zapad ga oslobodio iz ruskog zatvora, a on želi nazad u Rusiju

Zapad ga oslobodio iz ruskog zatvora, a on želi nazad u Rusiju
Foto: Wikipedia | Zapad ga oslobodio iz ruskog zatvora, a on želi nazad u Rusiju

Jedan od najistaknutijih ruskih disidenata, koji je prošle sedmice oslobođen u istorijskoj razmjeni zarobljenika, tvrdi kako ga je Moskva protjerala bez njegova pristanka i da je izvršila diplomatski pritisak kako bi pokušala osigurati garancije da se nikada neće vratiti.

Ilja Jašin bio je dio najveće zatvorske razmjene od hladnog rata. Kremlj je tom prilikom dobio ubicu, nekoliko špiona i drugih Rusa zatvorenih širom Evrope u zamjenu za oslobađanje osam stranih državljana ili osoba s dvojnim državljanstvom te osam ruskih disidenata, piše Index.

Iako je razmjena dočekana s oduševljenjem u Vašingtonu, dijelom zbog oslobođenja reportera Evana Gerškoviča i bivšeg marinca Pola Vejlana, ostavila je gorak okus među oslobođenim disidentima. Jašin tvrdi kako je odveden protiv svoje volje.

Na pres-konferenciji u petak Jašin je pročitao izjavu koju je, kako je rekao, predao zatvorskim vlastima prije zamjene.

"Kao ruski državljanin, potvrđujem da ne dajem dopuštenje da me se pošalje izvan Rusije", stoji u izjavi. Kasnije je naglasio da je Kremlj izvršio pritisak na Njemačku kako bi dobio garancije da se on nikada neće vratiti na rusko tlo. 

"Naravno da Nijemci nisu mogli dati te garancije. Ja sam slobodna osoba i mogu u svakom trenutku letjeti gdje god želim", naveo je. Jašin, koji je nakon smrti Alekseja Navalnog bio među najistaknutijim kritičarima Kremlja koji su ostali u Rusiji, služio je kaznu od osam i po godina zatvora jer je osudio ratne zločine Moskve u Ukrajini.

I prije zatvaranja i nakon toga bio je glasan u vezi s opredijeljenošću da ostane u Rusiji, što smatra dijelom svoje borbe protiv Putinova režima, inzistirajući na tome da je njegovo pravo rođenjem ostati u svojoj domovini, čak i ako to znači u ćeliji.

Otkako je stigao u Njemačku, Jašin nije skrivao frustraciju što je uključen u razmjenu umjesto drugih, koji još čame u ruskim zatvorima i koji pate od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput moskovskog političara Alekseja Gorinova, koji ima hroničnu bolest pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije