Svijet

Zabijelilo usred ljeta, na evropskom ostrvu pao snijeg (FOTO)

Zabijelilo usred ljeta, na evropskom ostrvu pao snijeg (FOTO)
Foto: Pixnio | Zabijelilo usred ljeta, na evropsko ostrvo pao snijeg (FOTO)

​I dok širom Evrope preovladavaju prave ljetne temperature, jako zahlađenje zahvatilo je sjeverozapadne predijele kontinenta. Prethodnih dana preko sjevera Atlantika premještao se ciklon, svojim centrom sjevernije od Britanskih ostrva.

Veći dio Engleske, Škotske, Velsa i Irske na udaru je veoma obilnih padavina, a jaka kiša ponegdje je praćena i pljuskovima sa grmljavinom.

Padavine su praćene i veoma jakim vjetrovima.

Vrijeme je pravo jesenje, a u dijelovima Škotske i zimsko.

U svom zadnjem dijelu ciklon je donio i prodor vrlo svježe vazdušne mase za ovo doba godine, pa su maksimalne temperature pale na 10 do 16°C, a na jugu Engleske je nešto toplije, 15 do 20°C.

Najjače zahlađenje zahvatilo je Škotsku. Temperature se u mnogim predjelima kreću oko 10°C, a na planinama su opale na 0°C, pri čemu je pao snijeg.

Snijeg je zabijelio područja iznad 1000 metara nadmorske visine.

Veoma nepovoljno vrijeme širom Britanije i Irske nastaviće se i narednih dana.

Usljed obilnih padavina postojaće opasnost i od poplava.

Klima Britanskih ostrva i Irske odlikuje se veoma blagom, uz znatno toplije zime u odnosu na mnoge predijele i južne Evrope, ali su zato ljeta često svježa. Međutim, ovih dana vrijeme je i više nego svježe za ljeto i nalik je onom oktobarskom i novembarskom.

I dok je na sjeverozapadu Evrope i više nego hladno, južnije je vrijeme vrelo, a vreo afrički vazduh donijeće danas Pirinejskom poluostrvu temperature i iznad 40°C, pa će danas širom Španije i Portugalije biti i više nego vrelo, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije