Svijet

Vudvord: Amerika se "zaglavila" u ratu u Ukrajini

Vudvord: Amerika se "zaglavila" u ratu u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Vudvord: Amerika se "zaglavila" u ratu u Ukrajini

Bijela kuća je još 2022. godine shvatila da su se SAD "zaglavile" u ratu u Ukrajini i da nemaju jasnu strategiju kojom bi mogli da poraze Ruse, a tu su i strahovanja od ruske nuklerane reakcije, navodi američki istraživački novinar Bob Vudvord.

U knjizi "Rat", u kojoj objavljuje privatne razgovore sa američkim političarima, Vudvord objašnjava da su u novembru 2022. godine, kada je ukrajinska vojska stajala solidno na frontu, predsjednik SAD DŽozef Bajden i njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan razgovarali o perspektivi ukrajinskog sukoba.

"Ako ne otjeramo Rusiju u potpunosti iz Ukrajine - dozvolićemo (predsjedniku Rusije Vladimiru) Putinu da donekle postigne ono što želi. A, ako uspijemo da ih izbacimo - rizikujemo nuklearni rat.

Putin neće dozvoliti da ga otjeraju bez upotrebe nuklearnog oružja. Dakle, zaglavili smo se. Previše našeg uspjeha vodi u nuklearni sudar, a premalo će imati nejasne dugoročne posljedice", prenosi Vudvord Bajdenove riječi.

Najpoželjniji ishod rata za američko rukovodstvo je ili da Putin pristane da "zamrzne" sukob, ili da Vašington čeka da se nešto slomi u samoj Rusiji, kaže se u knjizi.

Vudvord ističe da su se SAD plašile nuklearnog udara Ruske Feracije u vrijeme ukrajinskih uspjeha na frontu u jesen 2022. godine.

On tvrdi i da je bivši američki predsjednik Donald Tramp, nakon što je napustio Bijelu kuću, bio u redovnom kontaktu sa Putinom, prenose analitički portal.

Kao dokaz Vudvord navodi da je Tramp od jednog svog asistenta tražio da napusti njegovo imanje na Floridi Mar-a-Lago da bi mogao da obavi telefonski razgovor sa ruskim liderom, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije