Svijet

Vučić: Zašto veliki lideri ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244

Vučić: Zašto veliki lideri ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244
Foto: Tanjug | Vučić: Zašto veliki lideri ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244

NJUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u generalnoj debati 79. zasjedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svjetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

"Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu, jer kada veliki lideri govore o potrebi da Ukrajina bude slobodna, da se poštuju UN i njena povelja pitam zašto ne poštuju povelju i rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", rekao je Vučić.

Zatim je citirao riječi Mahatma Gandija: "Nema puta ka miru, mir je put."

"U istom duhu otvorenog srca Vam se danas obraćam ispred Republike Srbije, zemlje osnivačice Ujedinjenih nacija, zemlje slobode i pravde. Čast mi je da Vam se obratim kao predsednik Republike Srbije, zemlje u čije ime ponosno stojim pred Vama danas. Zemlje koje, uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u svojoj odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku, zalažući se za ideju koja je glavna tema ove sesije", rekao je Vučić.

Ukazao je da, kada govori o sadašnjem trenutku, na njegovo  žaljenje, mora da kaže da je situacija u svetu još teža i mračnija nego pre godinu dana.

"Napetost raste, izazovi su sve brojniji i složeniji. Ono što me najviše brine je da, uprkos našim deklarativnim naporima za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva, nema na vidiku kraja ovoj geopolitičkoj noćnoj mori. Ne bih voleo da pametne reči Džona Fidžeralda Kenedija se obistine: Čovečanstvo mora da stavi tačku na sve ratove, inače će rat da stavi tačku na čovečanstvo", naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije