Svijet

Vojnim helikopterima evakuišu ljude u Poljskoj (VIDEO)

Vojnim helikopterima evakuišu ljude u Poljskoj (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Vojnim helikopterima evakuišu ljude u Poljskoj (VIDEO)

KLODZKO - ​U protekla 24 sata, na nekim mjestima u četiri južne poljske provincije, koje su dom planinskim regijama, palo je do 20 cm kiše.

Vlasti se trenutno fokusiraju na dvije provincije uz češku granicu, okrug Klodzko u Donjoj Šleskoj i istočno od njega, oko grada Glucholazy u Opoljskoj provinciji.

U gradu Klodzko visina poplavne vode u nekim dijelovima dostiže čak dva metra, prema riječima gradonačelnika Mihala Piška. U slavine više ne dolazi voda, a snabdijevanje plinom mogla bi prestati za nekoliko sati, rekao je Piško državnoj novinskoj agenciji "PAP".

Vojska koristi čamce za evakuaciju ljudi koji su pristali napustiti svoje domove. Ostali su se sklonili na druge i treće spratove zgrada, naveo je gradonačelnik.

U međuvremenu, razina vode u gradskoj rijeci raste sve više, nabujale poplavne vode slijevaju se s brdskog grada Stronie Slaskie, gdje je probijen zid brane. "Preostaje samo operacija spašavanja", rekao je Piško te "snabdijevanje stanovnika vodom i hranom".

 

Stronie Slaskie je odsječen cestovnim putem, a vojni helikopteri nastavljaju evakuisati njegove stanovnike. Video objavljen na Twitteru od strane Poljskog instituta za meteorologiju i upravljanje vodama prikazao je golem val smeđe vode koji uništava kuću u gradu.

U međuvremenu, u Glucholazyu se poplavne vode stabilizuju, rekao je gradonačelnik grada Pavel Szymkowicz za "PAP".

Ranije su dva mosta, od kojih je jedan bio privremeni, odnijele bujice, poplavivši trg. Szymkowicz je rekao da stanovnici koji žele biti evakuisani trebaju izaći na krov svojih zgrada i mahati bijelom zastavom, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije