Svijet

Vojni analitičar objasnio kako će novo oružje pomoći Rusima

Vojni analitičar objasnio kako će novo oružje pomoći Rusima
Foto: Tanjug/AP | Vojni analitičar objasnio kako će novo oružje pomoći Rusima

MOSKVA - Iran je Rusiji prebacio više od 200 balističkih projektila kratkog dometa za rat u Ukrajini.

Rekao je ukrajinski izvor za Sky News.

Ovaj potez, koji još nije zvanično potvrđen, predstavlja značajno povećanje iranske vojne podrške Moskvi.

"Ako je Iran poslao balističke projektile, to bi bila dramatična eskalacija prirode obrambenog partnerstva", rekao je Bil Burns, direktor CIA.

Ukrajinski izvor rekao je kako je ruski brod isporučio projektile Fatah-360, svaki s dometom većim od 70 milja, u rusku luku u Kaspijskom moru.

Predviđa se da će streljivo sad proći testove, a zatim će, prije lansiranja protiv Ukrajine, ruska vojska na njemu provesti obuku.

Iran je dugo oklijevao oko isporuke balističkih projektila Rusiji.

Tamošnji režim već je poslao velike količine jurišnih bespilotnih letjelica, kao i topovskih granata i streljiva.

"Navodna iranska opskrba Rusije balističkim projektilima je zabrinjavajuća. Rusija trenutačno nastoji koristiti starije oružje, ali za razliku od Ukrajine, Moskva ga barem količinski ima dovoljno. Obje strane bore se za oružje, Rusija je povećala svoju domaću proizvodnju, ali očajnički joj treba oružje iz Irana i Sjeverne Koreje", kaže Son Bel, vojni analitičar Sky Newsa.

"Iran će Rusiji dati više projektila, a to takođe znači da se ruska ograničeno snabijdevanje vlastitim projektilima Iskander sad može fokusirati na dugometne mete, što je vrlo zabrinjavajuće. Osim toga, ruski vojnici navodno su posljednjih nekoliko sedmica bili u Iranu na obuci", dodao je Bel.

Komentirajući najavu Ujedinjenog Kraljevstva da će Ukrajini isporučiti više od 650 projektila, vojni stručnjak kaže da će izazov biti potreba za oprezom pri snabdijavanju ratom razorene zemlje najmodernijim oružjem u slučaju da ono padne u ruske ruke.

"Ukrajina očajnički treba tu tehnologiju i volumen, tako da je to trenutno velik izazov", zaključio je.

Rusi iz vazduha napali Sumi, dvoje poginulih

Dvije osobe su poginule, a četiri su  povrijeđene u noćnom ruskom vazdušnom napadu na Sumi, saopštila je u nedjelju vojna uprava te sjeveroistočne ukrajinske regije.

Među povrijeđenima je dvoje djece, a oštećeno je nekoliko stambenih kuća i automobila, izvijestila je vojna uprava na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj, a komentara napada trenutno nije bilo ni od ruske strane.

Regija Sumi, koja graniči s Rusijom, meta je čestih napada ruskih snaga.

Moskva niječe da cilja civile, već tvrdi da njezini napadi imaju za cilj uništavanje ukrajinske infrastrukture, ključne za ratne napore Kijeva, piše Rojters.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije