Svijet

Vođu Hamasa glave koštao običan vojnik

Vođu Hamasa glave koštao običan vojnik
Foto: Tanjug/AP | Vođu Hamasa glave koštao običan vojnik

​GAZA, JERUSALIM - Izraelski zvaničnici, bezbjednosne službe i Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da je u operaciji izraelskih snaga u Rafi, u južnom pojasu Gaze, ubijen Jahja Sinvar (61), jedini preostali lider Hamasa.

IDF je više od godinu dana tragao za Sinvarom, koji je nestao u Gazi ubrzo nakon što je organizovao smrtonosni napad 7. oktobra 2023. godine, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i oteto 250 talaca.

Izrael je nakon tog napada pokrenuo osvetničku vojnu operaciju u Pojasu Gaze, u kojoj je nekoliko desetina hiljada Palestinaca, uglavnom civila, izgubilo živote za nešto više od godinu dana, a koja je naišla na oštre kritike međunarodne zajednice, ali bez velikog efekta, budući da izraelske snage nastavljaju vojne operacije u Gazi. 

Sinvar je navodno veći dio vremena proveo skrivajući se u tunelima ispod pojasa Gaze, zajedno sa tjelohraniteljima i "ljudskim štitom" izraelskih talaca, prenosi Index.hr.

Međutim, čini se da je na kraju poginuo u slučajnom susretu sa izraelskom patrolom u južnoj Gazi. Taoci nisu pronađeni.

Mnogi detalji o Sinvarovoj smrti još nisu poznati, ali se nešto i zna…

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je jedinica iz 828. Bislamaške brigade patrolirala u srijedu u oblasti Tal al-Sultan u blizini Rafe. Trojica militanata identifikovana su i ubijena u sukobu s izraelskim vojnicima.

Prvobitno nije bilo naznaka naročite važnosti ovog sukoba, pa su se vojnici vratili na lice mjesta tek u četvrtak ujutro.

A onda je, prilikom pregleda tijela, otkriveno da jedno od njih upadljivo podsjeća na vođu Hamasa.

Međutim, tijelo je ostalo na mjestu zbog sumnje na postavljene mine, pa je dio prsta poslat u Izrael na testiranje. Njegovo tijelo je na kraju pronađeno i prebačeno u Izrael kasnije tog dana, nakon što je oblast obezbijeđena.

Danijel Hagari, portparol IDF-a, rekao je da njegove snage nisu znale da je Sinvar tamo, ali da su nastavile s operacijama.

Rekao je da su vojnici identifikovali trojicu muškaraca koji su trčali od kuće do kuće i da je među njima bio i Sinvar.

Sinvar je pobjegao u jednu od zgrada i ubijen je nakon što ga je locirao dron.

Vodeći izraelski dnevni list "Inet" opisao je detaljno kako se odvijala operacija izraelskih snaga.

Sinvar je ubijen nakon što se zgrada u kojoj se nalazio urušila zbog eksplozije šrapnela dvije vrste municije: tenkovske granate merkava mark 4 koju je ispalila 460. brigada i rakete matador koju je izradio izraelski odbrambeni izvođač RADS, prenosi "Jutarnji list".

Sve je počeo u 10 sati ujutro kada je vojnik 450. bataljona uočio sumnjivu osobu kako ulazi i izlazi iz zgrade. Upozorio je svog komandanta, koji je naredio otvaranje vatre, prenosi Nova.

U 15 sati snage IDF-a su pomoću drona identifikovale tri osobe koje su napuštale zgradu, pokušavajući se kretati od kuće do kuće. Dvije osobe bile su prekrivene ćebadima, hodale su ispred Sinvara kako bi raščistile put.

Komandant 450. bataljona otvorio je vatru na grupu, zbog čega su se razbježali. Dvojica su pobjegla u jednu zgradu, a Sinvar u drugu.

Sinvar se popeo na drugi sprat zgrade, a IDF je odgovorio ispaljivanjem tenkovske granate.

Kad je jedinica IDF-a počela da pretražuje zgradu, na njih su bačene dvije granate od kojih je jedna eksplodirala, a druga nije. Vojnici su se povukli i poslali dron, koji je otkrio povrijeđenog Sinvar pokrivenog lica kako sjedi na fotelji u sobi i pokušava štapom da sruši dron.

Situacija se smirila, a onda je u zoru opet krenulo. Izraelske trupe su otkrile tijelo sa prepoznatljivim obilježjima, što je dovelo do procesa identifikacije, koji je dovršen u večernjim satima.

"Znali smo otprilike gdje se Sinvar nalazi već neko vrijeme uprkos visokom nivou tajnosti koju je Hamas uspijevao da održi oko njega. Znali smo da je bio u Rafi i usredotočili smo se na otkrivanje podzemne infrastrukture kako bismo ga pronašli", rekao je zvaničnik IDF-a.

Izrael je u četvrtak popodne prvi put saopštio da istražuje mogućnost da je Sinvar ubijen.

Nekoliko minuta nakon te objave na društvenim mrežama su se pojavile slike tijela čovjeka sa sličnim crtama lica kao Sinvar, koji je zadobio teške povrede glave.

Međutim, zvaničnici su upozorili da identitet trojice ubijenih muškaraca tada nije mogao biti potvrđen.

Ubrzo nakon toga izraelski izvori su potvrdili da su "sve sigurniji" da su ga oni ubili. Izvršene su sve neophodne pretrage, a Izrael je kasnije potvrdio da je Sinvar eliminisan.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, rekao je da je "zlu zadat težak udarac, ali je upozorio da rat u Gazi nije završen".

Sinvarovo ubistvo bio je glavni cilj Izraela, a označen je za eliminaciju ubrzo nakon smrtonosnog napada u Izraelu 7. oktobra prošle godine. Ali njegova smrt ne znači kraj rata u Gazi.

Netanjahu je rekao da je poravnao račune, ali je naglasio da će se rat nastaviti sve dok se ne spase preostali 101 talac, koje još drži Hamas.

"Danas smo poravnali račun. Danas je zlu zadat udarac, ali naš zadatak još nije završen", rekao je Netanjahu nakon potvrde smrti Sinvara.

Dodao je da se rat može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce. 

U Izraelu su porodice talaca izrazile nadu da bi sada mogao da se postigne prekid vatre kako bi se njihovi najmiliji mogli vratiti.

Zamjenik lidera Hamasa u Gazi i glavni pregovarač te palestinske grupe Halil al Haja potvrdio je danas da je Sinvar ubijen u borbi.

On je rekao i da se izraelski taoci u Gazi neće vratiti kući sve dok se "agresija" na palestinsku enklavu pod opsadom ne zaustavi i dok se izraelske snage ne povuku, prenio je Reuters.

Situacija je eskalirala izraelskim operacijama protiv snaga proiranske šiitske grupe Hezbolah u Libanu, ubistvom vođe grupe Hasana Nasralaha i niza drugih visokih zvaničnika, nakon čega je Iran u oktobru izvršio masivan raketni napad na Izrael. Odmazdu Izraela za taj napad tek treba očekivati, prenosi "Jutarnji list".

Jahja Sinvar je smatran jedinim preostalim vođom ove palestinske grupe nakon ubistva Ismaila Hanijea, političkog lidera Hamasa, u Teheranu 31. jula. On je ubijen eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u luksuzni pansion u kojem je odsjeo, kako su tvrdili bliskoistočni zvaničnici. Pansionom je upravljao i obezbjeđivao ga je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC).

Hanije je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji Masuda Pezeškijana, koji je izabran na tu funkciju nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju.

Netanjahu je rekao da je ubistvo lidera Hamasa označilo "početak dana nakon Hamasa". 

Dodao je da će lideri Hamasa biti eliminisani, ali da će svi oni koji drže izraelske taoce preživjeti ako polože oružje i puste zarobljenike. Netanjahu je rekao da je Sinvarovo ubistvo jasno pokazalo kritičarima u Izraelu i inostranstvu zašto njegova vlada insistira na nastavku rata. "Zašto smo insistirali, uprkos svim pritiscima, da uđemo u Rafu, utvrđeno uporište Hamasa, gdje su se krili Sinvar i mnoge ubice", kazao je Netanjahu.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ubistvo Jahje Sinvara "dobrim danom za Izrael, za Sjedinjene Države i za svijet". 

Bajden je u saopštenju naveo da je Sinvar odgovoran za "neopisivo divljaštvo" u Izraelu 7. oktobra 2023. i "toliko toga što je uslijedilo".

Hezbolah je saopštio da kreće u novu, eskalirajuću fazu borbe protiv Izraela nakon ubistva Sinvara, čija će smrt, kako je poručio Iran, "pojačati duh otpora", piše Reuters, a prenosi Kurir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije