Svijet

Vlasnik teretnjaka plaća 100 miliona dolara za uklanjanje srušenog mosta u Baltimoru

Vlasnik teretnjaka plaća 100 miliona dolara za uklanjanje srušenog mosta u Baltimoru
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Vlasnik teretnjaka plaća 100 miliona dolara za uklanjanje srušenog mosta u Baltimoru

VAŠINGTON - Singapurske kompanije "Dalija Grejs Oušn Prajvat" i "Sinerdži Marin Grup", vlasnik i korisnik teretnog broda koji je udario i srušio most "Frensis Skot Li" u Baltimoru, saglasile su se da plate više od 100 miliona dolara po tužbi američkog Sekretarijata za pravosuđe, saopštili su nadležni.

 

Nagodba je uslijedila mjesec dana nakon tužbe za troškove uklanjanja dijelova kontrukcije mosta, koja je završila pod vodom, i otvaranje baltimorske luke.

"Dogovor će obezbijediti da troškove saveznih vlasti za čišćenje Fort Mekhenri kanala snose 'Grejs Oušn i Sinerdži', a ne američki poreski obveznici", saopštio je glavni zamenik pomoćnika državnog tužioca Bendžamin Majzer.

Američki Sekretarijat za pravosuđe ukazao je da su električni i mehanički sistemi na brodu "Dali", koji je izazvao nesreću, bili nepropisno održavani – usljed čega je ostao bez napajanja strujom i skrenuo sa kursa. Nakon toga je udario u potporni stub mosta "Frensis Skot Ki".

Usljed nesreće, komercijalni brodski saobračaj kroz luku Baltimor mjesecima je bio usporen, sve dok For Mekhenri kanal nije ponovo otvoren u junu, prenosi Glas Amerike.

Inače, nekoliko minuta prije udesa koji se dogodio marta 2024, kormilar teretnog broda "Dali" radio vezom zatražio je pomoć remorkera i prijavio gubitak struje, pokazao je snimak brodske "crne kutije".

U nesreći je poginulo šest radnika koji su tokom noći radili na održavanju mosta, dok su dvojica spasena iz vode.

Zvaničnici američke države Merilend procenili su da bi izgradnja novog mosta mogla trajati do jeseni 2028, a očekivani troškovi kreću se do sume od 1,9 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije