Svijet

Vladajuća koalicija na putu da izgubi većinu

Vladajuća koalicija na putu da izgubi većinu
Foto: Pixnio | Vladajuća koalicija na putu da izgubi većinu

​TOKIO - Vladajuća koalicija u Japanu na putu je da izgubi parlamentarnu većinu, pokazala je izlazna anketa sa opštih izbora.

Anketa javnog emitera NHK pokazala je da će Liberalno-demokratska partija (LDP), koja je vlada Japanom tokom poslijeratne istorije, i njen manji koalicioni partner Komeito osvojiti između 174 i 254 od 465 mandata u donjem domu parlamenta.

Prognozirano je da će glavna opoziciona Ustavna demokratska partija Japana (CDPJ) osvojiti 128 do 191 mandat. Ishod bi mogao da primora LDP ili CDPJ da sklope sporazume o podjeli vlasti sa drugim strankama da bi formirali vladu.

Za većinu u parlamentu potrebna su 233 mandata, a izlazna anketa je pokazala da su birači kaznili stranku premijera Šigerua Išibe zbog skandala sa finansiranjem i inflacije.

Išiba je raspisao vanredne izbore odmah nakon što je prošlog mjeseca izabran na čelo stranke i za premijera, nadajući se da će dobiti javni mandat za svoju premijersku funkciju.

Njgov prethodnik Fumio Kišida podnio je ostavku usljed nezadovoljstva javnosti zbog krize troškova života i skandala koji uključuje neregistrovane donacije poslanicima, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije