Svijet

"Vještice iz Buče": Ne skidaju uroke već ruske dronove (VIDEO)

"Vještice iz Buče": Ne skidaju uroke već ruske dronove (VIDEO)
Foto: Screenshot YouTube | "Vještice iz Buče": Ne skidaju uroke već ruske dronove (VIDEO)

BUČA - Kako se ratu u Ukrajini ne nazire kraj i sve više muškaraca je potrebno na frontovima na istoku zemlje, žene se dobrovoljno javljaju u protivvazdušne jedinice.

Jedna takva jedinica je i famozna "Vještice iz Buče". Jedinica sastavljena isključivo od volontera od kojih su većina žene, zadužena je za rušenje ruskih dronova u kijevskoj regiji.

Ruski napadi dronovima su učestali i dolaze u velikim talasima, tako da je ukrajinska protivvazdušna odbrana hronično preopterećena.

"Vještice" su na svojim borbenim pozicijama tokom noći, a tokom dana se vraćaju svakodnevnom civilnom životu. Među njima ima učiteljica, doktorica, manikirki, veterinarki. Tatjana, koja je prije rata bila turistički vodič, zamijenila je putovanja i turističke rute sa mitraljezima i oklopnim vozilima.

"Moj suprug i njegov brat su ubijeni u martu 2022., projektil nam je uništio stan, majka mi se razboljela zbog rata i preminula a nećak mi je nestao kod Avdejevke ovog ljeta. Ljuta sam na agresore i zato sam se pridružila ovoj protivvazušnoj jedinici. Ako srušim samo jedan dron smatram da je moj cilj na ovom svijetu ispunjen", rekla je Tatjana tokom obuke u blizini Kijeva.

Aljona koja je prije ruske invazije radila kao učiteljica u školi, žali što se ranije nije uključila u odbranu zemlje.

"Postoje žene koje mogu pomoći, mnogo muškaraca je poslato na frontu. Mislim da bi mnoge žene mogle pomoći zemlji kao Vještice iz Buče. Žene isto mogu rušiti Šehide, možemo isto rušiti dronove kao i muškarci", rekla je Aljona.

Vodi ih bivša policajka

No nisu sve volonterke bez iskustva. Komandant jedinice pod nazivom Ziga je bivša policajka.

"Zadatak komandanta je da pripremi brzi izlazak iz baze ako je pod napadom, da instalira strojnice i pripremi ih za korištenje", rekla je bivša policajka.

Vještice koriste dva mitraljeza iz 1939. godine koje su montirani na Toyotu, a kutija s municijom potiče iz doba SSSR-a.

Serhij koji je jedini muškarac u jedinici mora svako malo zalijevati mitraljeze da se ne pregriju.

"To je sve što je dostupno, najbolja ukrajinska oprema je na frontu na istoku", rekao je Serhij.

Rusija najčešće započinje napade dronovima oko 2 u jutro.

Tada Vještice napuštaju svoju bazu i odlaze u šumu gdje putem tableta prate ruske dronove iranske proizvodnje. Pedesetogodišnja profesorica matematike Ina koja ponekad mora trčati ravno s fronte na nastavu je zadužena za praćenje dronova zajedno sa suborkinjom Valentinom.

"Strašno je, ali je i rađanje djeteta strašno pa sam sve jedno tri puta rodila. Odjeću, štikle i ruž držim u autu, brzo se preobučem i krenem na nastavu", rekla je profesorica matematike Ine.

BBC piše kako ne postoje javni podaci koliko ovakvih volonterskih fotmacija ima ili koliko se žena bori. Jedan od komandanata je i Andrej Verlatij koji se nedavno vratio iz Pokrovska.

Prije je pod svojim zapovjedništvom imao oko 200 pripadnika mobilne protivvazdušne obrane u regiji Buča. Većina njih nije bila tjelesno spremna za punu vojnu službu, ali kako se rat odužio i kako je Ukrajina promijenila zakon o mobilizaciji, većina njegovih boraca je poslata na istok.

"Oko 90 % mojih boraca je završilo u kopnenoj vojsci, a 10 odsto ih se sakrilo i razbježalo kao štakori ", rekao je Andrej.

Tada je dobio izbor da popuni prazne redove s dječacima ispod mobilizacijskih godina ili da regrutira žene.

"Uzmimo žene! Nije bilo puno povjerenja u njih, u oružanim snagama. Ali to se stvarno promijenilo", tvrdi Andrej.

Kada imaju slobodnog vremena, Vještice iz Buče učestvuju u profesionalnoj vojnoj obuci. Vježbaju u šumi i u ruševini kuće u blizini Buče.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije