Svijet

Više od polovine glasača na referendumu u Moldaviji glasalo za evropske integracije

Više od polovine glasača na referendumu u Moldaviji glasalo za evropske integracije
Foto: Tanjug/AP | Više od polovine glasača na referendumu u Moldaviji glasalo za evropske integracije

Više od polovine birača u Moldaviji glasalo je na referendumu za ulazak te zemlje u EU, pokazuju podaci Centralne izborne komisije nakon obrade 98,38 odsto biračkog materijala.

Na referendumu, koji je juče održan u isto vrijeme sa predsjedničkim izborima, inicijativu za ulazak Moldavije u EU podržalo je 732.780 birača, ili 50,07 odsto birača, dok je protiv evropskih integracija bilo 730.664 birača, ili 49,93 odsto onih koji su glasali na referendumu, prenijela je agencija RIA Novosti.

U Moldaviji su 20. oktobra održani predsjednički izbori, uz referendum na kojem su građani odgovorili na pitanje: "Da li podržavate promjenu Ustava kako bi Republika Moldavija ušla u Evropsku uniju?".

I izbori i referendum su ocenjeni kao uspješni, pošto je izlaznost u oba slučaja premašila potrebnu granicu od 33,3 odsto.

U Pridnjestrovlju, gdje su prebrojani svi glasovi, protiv evropskih integracija bilo je 62,56 odsto birača, a 37,44 odsto glasača zaokružilo je "za".

U oblasti Gagauza u okviru Moldavije, nakon obrade svih glasačkih listića, 94,84 odsto birača glasalo je protiv integracije republike u EU, dok je samo 5,16 podržalo tu inicijativu.

Na izborima za predsjednika države, prema podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,29 odsto biračkog materijala, vodi aktuelna predsednica Maja Sandu, koja je dobila 41,92 odsto glasova.

Na drugom mjestu je kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglo, koji je smijenjen sa mjesta republičkog generalnog tužioca i rodom je iz Gagauzije, a koga je podržalo 26,35 odsto birača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije