Svijet

Vatrogasci se bore sa požarima u Grčkoj

Vatrogasci se bore sa požarima u Grčkoj
Foto: Tanjug | Vatrogasci se bore sa požarima u Grčkoj

ATINA - Vatrogasci se bore s nizom šumskih požara u blizini Atine, a vlasti strahuju od vrlo teškog ljeta u Grčkoj.

Ova zemlja je svake godine žrtva požara, a očekuje se da će situacija ove godine biti još napetija zbog najblaže zime ikad zabilježene u Grčkoj, kao i najranijeg toplinskog talasa, s temperaturama koje su već dosegle 44°C.

Dva velika šumska požara bjesnila su u nedjelju naveče u Atici, regiji u kojoj se nalazi grčka prijestolnica, a stanovnici najmanje osam područja u blizini Atene upućeni su da se evakuišu iz svojih domova.

Televizijski kanal ERT izvijestio je da je 45-godišnji muškarac preminuo od srčanog udara dok je pokušavao pobjeći od plamena u Stamati, sjeverno od Atene, gdje su zabilježeni vjetrovi jači od 70 km/h.

Danas je "najteži dan s kojim su se ove godine suočili vatrogasci", izjavio je novinarima portparol vatrogasaca Vasilis Vatrakogianis.

U Keratei, južno od glavnog grada, požar koji je izbio juče oko 13 sati, zahvatio je automobile i kuće, od kojih su najmanje četiri potpuno uništene, piše Ertnews, a prenosi Index.

"Situacija je vrlo teška, jer jaki vjetrovi i dalje duvaju brzinom većom od 60 km/h, a mjesta na kojima izbijaju su brojna, rekao je gradonačelnik Lavreotikija Dimitris Lukas za novinsku agenciju ANA.

Dan ranije na istom području već je izbio požar, ali je stavljen pod kontrolu. Vatra je zahvatila i industrijsku zonu Ricona na ostrvu Eubeji koje se proteže na gotovo 160 km Egejskim morem.

U Grčkoj su buknuli novi požari i na ostrvima Hios i Kos, u istočnom dijelu Egejskog mora, a na njihovom gašenju angažovani su svi raspoloživi vatrogasci.

Grčke službe za vanredne situacije izdale su naredbe za evakuaciju stanovnika sa područja Metohi na zapadnom Hiosu, pozivajući ih da se upute na obližnju plažu, prenosi AP.

Nešto južnije, na ostrvu Kos, vatrogasna služba saopštila je da se 20 vatrogasaca, helikopter i dobrovoljci bore protiv požara koji je izbio u centralnom dijelu ostrva.

Samo ovog vikenda izbile su desetine požara širom Grčke.

Kirijakos Micotakis, grčki premijer, upozorio je na sastanku svog kabineta da Grčku čeka opasno ljeto zbog šumskih požara, produžene suše i neobično jakih vjetrova koji doprinose širenju vatrene stihije. "Imali smo izuzetno težak jun u pogledu vremenskih uslova, sa velikom sušom i neuobičajeno jakim vjetrovima za ovo doba godine. Želim da ponovo skrenem pažnju svima na ljeto za koje se predviđa da će biti posebno opasno", rekao je Micotakis, prenosi portal Katimerini.

Šumski požari su česti u Grčkoj i vruće, suvo i vjetrovito vrijeme koje naučnici povezuju sa efektima klimatskih promjena povećalo je njihovu učestalost i intenzitet, prenosi B92.

Micotakis je rekao da je oko 100.000 kvadratnih metara zemljišta izgorjelo u samo dva požara u blizini Atine za vikend i da je šteta bila ograničena zbog brze reakcije državnih službi za vanredne situacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije