Svijet

Vašington uveo nove sankcije Venecueli

Vašington uveo nove sankcije Venecueli
Foto: oohhsnapp/Pixabay | Vašington uveo nove sankcije Venecueli

VAŠINGTON - Sjedinjene Države uvele su nove sankcije grupi od 16 državljana Venecuele koji su povezani sa predsjednikom Nikolasom Madurom, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Sankcije su uvedene nakon što je opozicioni lider u Venecueli Edmundo Gonzales ove sedmice napustio zemlju zbog izbornog spora.

Među sankcionisanima su čelnici Nacionalnog izbornog vijeća i Vrhovnog suda pravde, za koje je Ministarstvo finansija saopštilo da su "spriječili transparentan izborni proces i objavljivanje tačnih izbornih rezultata".

"Ministarstvo finansija cilja na ključne zvaničnike umiješane u Madurove lažne i nelegitimne tvrdnje o pobjedi i njegovo brutalno suzbijanje slobode izražavanja nakon izbora, pošto većina Venecuelanaca poziva na promjene", navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

Iz Ministarstva su precizirali da su sankcije usmjerene i na vojne, obavještajne i vladine zvaničnike odgovorne za jačanje represije u zemlji.

Maduro je sankcionisan još 2017. godine.

SAD su uvele mjere nakon što je Gonzales prije tri dana zatražio azil u Španiji. Vlasti Venecuele žele da uhapse Gonzalesa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije