Svijet

VSTS se oglasio o pretresima

VSTS se oglasio o pretresima
Foto: Nezavisne/Arhiva | VSTS se oglasio o pretresima

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) potvrdio je da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda BiH, pretresaju Sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), a u vezi sa predmetima Suda BiH.

"S tim u vezi, želimo podsjetiti javnost da je VSTS BiH uspostavio CMS putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete, te se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine", rekli su iz VSTS-a BiH.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, pripadnici SIPA sprovode pretres u VSTS-u BiH u sklopu akcije "Kodeks".

U sklopu ove akcije ranije su bili uhapšeni u međuvremenu suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić Osmica.

"U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA pretresaju server CMS-a Suda BiH, zbog sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije