Svijet

Ukrajinski skandal: Lažirali invaliditet da izbjegnu mobilizaciju

Ukrajinski skandal: Lažirali invaliditet da izbjegnu mobilizaciju
Foto: Pixnio | Ukrajinski skandal: Lažirali invaliditet da izbjegnu mobilizaciju

​KIJEV - Novi skandal potresao je Ukrajinu nakon što je objavljeno da su desetine tužilaca navodno dobili potvrde o invalidnosti od korumpirane ljekarske komisije, što im je omogućilo da potencijalno izbjegnu mobilizaciju za rat i kvalifikuju se za veće državne penzije.

Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin podnio je ostavku u utorak u jeku skandala. U regiji Hmelnjicki u zapadnoj Ukrajini, oko 50 tužilaca navodno je dobilo lažne potvrde o invaliditetu od službenika državne ljekarske komisije, a sve kako bi izbjegli odlazak u vojsku koja je pod snažnim pritiskom, prenosi "Politico".

Jedna zvaničnica je uhapšena i optužena za korupciju, a navodno joj je ova prevara s izbjegavanjem vojnog roka donijela stotine hiljada dolara.

Nakon što su ukrajinski mediji prošle sedmice objavili skandal, Kancelarija glavnog tužioca pokrenula je internu istragu koja je dovela do vala inspekcija u javnom sektoru Ukrajine.

Obavještajna služba Ukrajine (SBU) uhvatila je još jednu medicinsku zvaničnicu iz regije Mikolajev koja je imala 450.000 dolara neprijavljene gotovine. Ona je izdala potvrde o invaliditetu i za sebe i svog sina koji je imao i ruski pasoš.

Sveukupno, 64 državna ljekarska koordinatora dobili su "bilješku sumnje", što je ukrajinski ekvivalent kaznenih prijava koje još nisu procesuirane na sudu.

Oko 4000 potvrda o invaliditetu poništeno je nakon revizije, rekao je u utorak čelnik SBU-a Vasil Malijuk. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Kostina da preuzme političku odgovornost za ovaj skandal, nakon čega je on podnio ostavku.

Kostin je podnio ostavku nakon sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu, na kojem je Zelenski obećao pomnu provjeru svih potvrda o invaliditetu, kao i postupak priznavanja invaliditeta, prenosi "N1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije