Svijet

Ukrajinski ministar: Plašimo se nuklearne katastrofe

Ukrajinski ministar: Plašimo se nuklearne katastrofe
Foto: N.N. | Ukrajinski ministar: Plašimo se nuklearne katastrofe

KIJEV - Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je danas da su tačni navodi da Rusija napada ukrajinski energetski sektor i da se Ukrajina plaši nuklearne katastrofe.

On je za list Fajnenšel tajms podsjetio da je napad na trafostanicu jedne od nuklearki 26. avgusta doveo do prekida njenog rada i da od tada ruske rakete sve više lete iznad tri ukrajinske nuklearne elektrane.

Prema njegovim riječima, kompanija Ukrenergo brzo je popravila transformatore koji su bili oštećeni u napadu u avgustu, ali je u drugim slučajevima u napadu korišćena kasetna municija, pa nije bilo moguće da se rad brzo nastavi.

Galuščenko je naveo da su napadi u avgustu pojačali strah te zemlje od nuklearne katastrofe i da je siguran u to da je i u narednom periodu planirano granatiranje trafostanica koje su povezane sa nuklearnim elektranama.

Kako je ranije prenijela agencija Unian, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je krajem avgusta da je još jedno masovno rusko granatiranje dovelo do gašenja tri bloka nuklearne elektrane Rivne, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije