Svijet

Ukrajinci u problemu: Rusima stigla nova pošiljka borbenih aviona (VIDEO)

Ukrajinci u problemu: Rusima stigla nova pošiljka borbenih aviona (VIDEO)
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije | Ukrajinci u novom problemu: Rusima stigla nova pošiljka borbenih aviona (VIDEO)

MOSKVA - Ujedinjena avio korporacija (UAC) isporučila je ruskoj vojsci novu seriju lovaca-bombardera Su-34 u sklopu svog proizvodnog programa za ovu godinu.

Avion je prošao sveobuhvatna ispitivanja na zemlji i u letu prije nego što je predan operativnim jedinicama, osiguravajući da ispunjava rigorozne standarde potrebne za raspoređivanje.

"Naša preduzeća obrambene industrije održavaju potreban tempo proizvodnje kako bi ispunila državnu obrambenu narudžbu. Takođe implementiramo nove tehnologije u našim proizvodnim pogonima kako bismo povećali proizvodne mogućnosti", rekao je portaprol UAC-a, piše Defence Blog.

Su-34 se smatra jednim od najnaprednijih aviona u ruskim Vazdušno-svemirskim snagama, dizajniranim za niz misija uključujući uništavanje kopnenih i pomorskih ciljeva, izviđačke operacije i suzbijanje neprijateljske protivvazdušne obrane. Njegova svestranost i sposobnosti čine ga ključnim sredstvom za rusku vojsku u savremenom ratovanju.

Sa svojom mješavinom mogućnosti preciznih napada i napredne avionike, Su-34 igra ključnu ulogu u ruskoj operaciji u Ukrajini.

To se najviše vidi u njegovoj ulozi "nosača" vođenih bombi koje ukrajinskoj obrani rade najveću štetu.

Naime, riječ je o konvencionalnim bombama s posebnim nadogradnjama koje im povećavaju domet te satelitskom navigacijom, a koja je postala toliko precizna da sada ove bombe vrlo često pogađaju svoju metu.

S obzirom da se radi o bombama teškim od 250 pa sve do 1.500 kg (ima čak i težih), šteta koju rade ukrajinskim snagama, naročito tempom od 130 do 140 izbačenih takvih bombi dnevno, je ogromna.

Pored svega, Ukrajina ni blizu nema dovoljno PZO sistema srednjeg i dugog dometa, a koje bi mogla rasporediti bliže liniji fronta da barem oteža pristup Su-34, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije