Svijet

Ukrajina zabranila upotrebu Telegrama na službenim uređajima zvaničnika

Ukrajina zabranila upotrebu Telegrama na službenim uređajima zvaničnika
Foto: Pexels/Ilustracija | Ukrajina zabranila upotrebu Telegrama na službenim uređajima zvaničnika

KIJEV - Ukrajina zabranjuje upotrebu aplikacije za razmjenu poruka Telegram na službenim uređajima koje koriste državni zvaničnici, vojno i drugo osoblje od ključnog značajna zbog zabrinutosti od ruske špijunaže, saopštio je danas ukrajinski Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu.

To bezbjednosno tijelo je objavilo nova ograničenja nakon što je Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, predočio Savjetu dokaze o sposobnosti ruskih specijalnih službi da nadziru platformu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Savjeta bezbjednosti navodi se da je Budanov pružio dokaze da su ruske specijalne službe mogle da pristupe porukama na Telegramu, uključujući izbrisanim sadržajima, kao i ličnim podacima korisnika.

''Uvijek sam podržavao i podržavam slobodu govora, ali pitanje Telegrama nije pitanje slobode govora, to je pitanje nacionalne bezbednosti", rekao je Budanov.

Andrij Kovalenko, šef centra Saveta bezbednosti za suzbijanje dezinformacija, objavio je na Telegramu da se ograničenja odnose samo na službene uređaje, a ne na lične telefone.

Telegram je tokom rata i u Rusiji i u Ukrajini postao ključni izvor informacija, ali su ukrajinski zvaničnici u više navrata izrazili zabrinutost za bezbjednost podataka, prenosi Rojters.

Prema bazi podataka Telemetrio, u Ukrajini je aktivno oko 33.000 Telegram kanala.

Aplikacija Telegram ima sjedište u Dubaiju, a osnovao ju je Rus Pavel Durov, koji je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio zahtjeve da se ugase opozicione zajednice na svojoj platformi VKontakte, koju je od tada prodao, prenosi Tanjug.

Durov je uhapšen po slijetanju u Francusku u avgustu u okviru istrage o zločinima u vezi sa dječjom pornografijom, trgovinom drogom i lažnim transakcijama na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije