Svijet

Ukrajina nudi sjevernokorejskim vojnicima bezbjednost i hranu ako se predaju (VIDEO)

Ukrajina nudi sjevernokorejskim vojnicima bezbjednost i hranu ako se predaju (VIDEO)
Foto: Screenshot | Ukrajina nudi sjevernokorejskim vojnicima bezbjednost i hranu ako se predaju (VIDEO)

Ukrajinski projekt “Želim živjeti” objavio je novi video na korejskom jeziku, pozivajući sjevernokorejske vojnike da se predaju ukrajinskim snagama nakon njihovog raspoređivanja u borbene zone.

Obraćajući se vojnicima Pjongjanga na korejskom, u snimci poručuju: “Ne smijete besmisleno umrijeti u stranoj zemlji. Ne smijete ponoviti sudbinu stotina hiljada ruskih vojnika koji se nikada neće vratiti kući.”

Video prikazuje zarobljeničke logore u Ukrajini i obećava da će vojnici nakon predaje biti zadržani u skladu sa Ženevskim konvencijama, uz zagarantovane sigurne uslove zarobljavanja, hrane i medicinske brige ukrajinske strane.

“Bez obzira koliko vojnika Pjongjang pošalje u pomoć Rusiji, bez obzira na odredište – ukrajinski logori za ratne zarobljenike spremni su primiti vojnike bilo koje nacionalnosti, vjere i ideoloških pogleda”, tvrde u snimku projekta "Želim živjeti".

Prema Glavnoj obavještajnoj upravi ukrajinskog ministarstva odbrane, prve sjevernokorejske vojne jedinice stigle su u srijedu naveče u borbenu zonu u ruskoj regiji Kursk. Obavještajna agencija je navodno rekla da se novopristigle trupe opremaju zalihama poput municije, posteljine, zimske odjeće, obuće i higijenskih proizvoda. Dodaju da zamjenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov nadzire njihovu obuku.

Ukrajinski projekt

Pokrenuta u septembru 2022. godine od strane Ukrajinske glavne uprave za obavještajne poslove, 24-satna telefonska linija "Želim živjeti" uspostavljena je za pomoć ruskim vojnicima da dobrovoljno predaju sebe ili svoje jedinice ukrajinskoj vojsci.

Mogu li mu sjevernokorejske trupe pristupiti?

Građani Sjeverne Koreje uglavnom nemaju pristup internetu, a vrlo mali broj njih posjeduje računare. Pametni telefoni u Sjevernoj Koreji imaju ograničene funkcije i podliježu mjerama nadzora i kontrole koje ih čine korisnima samo za osnovnu komunikaciju i korištenje sadržaja odobrenog od strane države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije