Svijet

Ukrajina ljuta na Mongoliju jer nije uhapsila Putina

Ukrajina ljuta na Mongoliju jer nije uhapsila Putina
Foto: Tanjug/AP | Ukrajina ljuta na Mongoliju jer nije uhapsila Putina

KIJEV, MOSKVA – Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine kritikovalo je Mongoliju jer nije uhapsila Vladimira Putina, predsjednika Rusije, koji je u ponedjeljak stigao u zemlju. Međunarodni krivični sud izdao je prošle godine nalog za hapšenje Putina zbog optužbi za ratne zločine. Njime se obavezuje 124 države članice suda da uhapse ruskog predsjednika i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Heorhi Tikhii rekao je da je neuspjeh Mongolije da privede Putina "težak udarac za Međunarodni krivični sud i sistem krivičnog prava".

Organizacija za ljudska prava Amnesty International saopštila je da Mongolija mora uhapsiti Putina i predati ga sudu.

Bjesne borbe na više ukrajinskih frontova, a ruske snage javljaju da se sve više približavaju regionalnom centru Pokrovsk, za koji bi uskoro mogla da otpočne velika bitka. Grad je važan za Ukrajinu jer je važno logističko središte, sa sedam željezničkih pravaca i nekoliko važnih drumskih veza s više sektora fronta. Gubitkom ovog grada, situacija u Dombasu bi mogla postati kritična za Ukrajinu. Ruski izvori tvrde da su njihove snage zauzele selo Skučne, dio okruga Pokrovsk. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se Ukrajina suočava s poteškoćama u suprotstavljanju s ruskim brigadama oprobanim u borbi na istočnom frontu, ali tvrdi da Rusija nije napredovala dva dana.

Rusija je u avgustu napredovala na 477 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije, što je najveći mjesečni porast Moskve od oktobra 2022. godine, prema podacima Instituta za proučavanje rata, a koje je analizirala novinska agencija AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, na putovanju u rusku regiju Tuva, rekao je da ruske snage vraćaju teritoriju u regiji Kursk i da je upad Kijeva na tu teritoriju od 6. augusta propao u svom cilju da zaustavi Rusiju u napredovanju u ukrajinskom Donjecku region.

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da će se neki vrtići u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice zatvoriti na nedelju dana, dok će nekoliko škola održavati nastavu onlajn nakon što je centar za brigu o djeci uništen u ukrajinskom napadu, javlja Al Jazeera.

Rusija je uhapsila general-majora Valerija Muminjanova zbog sumnje za primanje mita, posljednjeg u nizu hapšenja povezanih s navodnom korupcijom u Ministarstvu odbrane.

"Istražitelji navode da je primao mito za pomoć u sklapanju državnih ugovora za privatne kompanije koje su isporučivale vojne uniforme. On je deveta vojna ličnost koja je uhapšena pod optužbom za prevaru, podmićivanje ili zloupotrebu položaja u posljednjih nekoliko mjeseci", piše Al Jazeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije