Svijet

Ukrajina ima odgovor na najopasnije rusko oružje

Ukrajina ima odgovor na najopasnije rusko oružje
Foto: Tanjug/AP | Ukrajina ima odgovor na najopasnije rusko oružje

Svakog dana ruski ratni avioni bacaju čak stotinu KAB kliznih bombi na ukrajinske trupe i gradove. Bombe dometa od 40 kilometara, od kojih su neke teške čak tri tone, među najrazornijim su oružjem u 30-mjesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine – i ključni faktor u napredovanju Rusije u istočnoj Ukrajini ove godine, piše Forbes.

Sada se Ukrajina sprema da uzvratiti sopstvenim kliznim bombama. Nedavni video koji je snimila posada borbenog aviona Suhoj Su-27 ukrajinskih vazdušnih snaga prikazuje bombarder Suhoj Su-24 koji ispod krila nosi prototip klizne municije.

Ukrajinci očito namjeravaju da naoružaju svoje avione i bombama lokalne proizvodnje jer nisu zadovoljni samo izbacivanjem kliznih bombi američke proizvodnje JDAM-ER i francuske proizvodnje Hammer, prenosi Index.hr.

Brigadni general vazdušnih snaga Serhii Holubotsov objavio je još u junu da služba razvija novi komplet za klizanje i navođenje za transformaciju sovjetskih nevođenih bombi u preciznu municiju. Probni let na tom Su-24 bio je važan korak u razvoju novog oružja.

Sa svojim krilima i raketnim pojačivačem postavljenim na repu, vjerovatno GPS-navođena bomba izgleda poput Hammera. Moguće je da su Ukrajinci zapravo kopirali francusko oružje. Sa brzim pojačanjem rakete na kruto gorivo Hammer od 250 kilograma dosegne 60 kilometara.

Ukrajinske vazdušne snage očito su zadovoljne dometom i preciznošću Hammera, ali ne i zalihama bombi. Francuska se obavezala da će obezbijediti samo 50 Hammera mjesečno – što je premalo da se odgovori na otprilike 3000 KAB-ova koje Rusi izbacuju duž cijele linije fronta od 1100 kilometara svakog mjeseca, čak i nakon što se uzmu u obzir bombe JDAM-ER koje Ukrajina dobija od SAD, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije