Svijet

Ukrajina dronovima napala Moskvu

Ukrajina dronovima napala Moskvu
Foto: Tanjug/AP | Ukrajina dronovima napala Moskvu

KIJEV, MOSKVA – Ukrajina je pokrenula talase napada dronovima na elektrane i rafineriju u blizini Moskve, što je izazvalo požare, dok je više od 150 dronova uništeno u drugim dijelovima zemlje, rekli su ruski zvaničnici u nedjelju.

Ostaci dronova izazvali su požare u Moskovskoj Rafineriji nafte i u elektrani Konakovo u susjednoj regiji Tver, jednom od najvećih proizvođača energije u centralnoj Rusiji, rekli su zvaničnici i mediji.

Kako javlja Reuters, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da su njene jedinice protivvazdušne odbrane uništile 158 dronova koje je Ukrajina lansirala tokom noći, uključujući devet iznad Moskve i okolnog regiona.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je nekoliko dronova gađalo moskovsku rafineriju i izazvalo požar u odvojenoj tehničkoj prostoriji u fabrici. Državna novinska agencija TASS kasnije je citirala službe za hitne slučajeve koje su rekle da je požar suzbijen.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje. Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Privremena ograničenja uvedena na moskovskim aerodromima Vnukovo, Domodedovo i Žukovski tokom noći ukinuta su u nedjelju ujutro, saopštila je agencija za nadzor avijacije Rosaviatsia.

Rat koji traje dvije i po godine nalazi se u kritičnom trenutku, a Rusija vrši ofanzivu na istoku Ukrajine dok pokušava protjerati ukrajinske snage koje su probile njenu zapadnu granicu u iznenadnom upadu 6. avgusta.

Rusija je prošle sedmice udarila na Ukrajinu najtežim vazdušnim napadima u ratu, pogađajući energetske objekte širom zemlje.

Ukrajina, sa svojom domaćom industrijom dronova koja brzo raste, pojačava vlastite napade na rusku energetsku, vojnu i transportnu infrastrukturu. Ali vrši pritisak na Sjedinjene Države za dozvolu da koriste moćnije oružje koje je isporučio Zapad kako bi nanijeli veću štetu unutar Rusije i narušili sposobnosti Moskve da nastavi svoje napade na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju u februaru 2022.

Visoki dužnosnici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog boravili su prošle sedmice u Vašingtonu, apelirajući na Sjedinjene Države da apeluju da im se dozvoli šira upotreba američkog oružja.

Rafinerija koja je pogođena na jugoistoku ruske prestonice u vlasništvu je Gazprom njefta, naftnog ogranka ruskog gasnog giganta Gazproma. Gazprom njeft je odbio da komentariše.

Novinski kanal Baza Telegram, koji je blizak ruskim bezbjednosnim službama, saopštio je da su se čule glasne eksplozije u blizini elektrane Konakovo u regionu Tver. Guverner Tvera Igor Rudenja rekao je da je u gradu Konakovo izbio požar, ali da su snabdijevanje električnom energijom i gasom neprekidno. Nije rekao šta gori.

Ukrajina je takođe pokušala da udari elektranu Kašira u moskovskoj oblasti sa tri bespilotne letjelice, rekao je Mihail Šuvalov, načelnik gradskog okruga Kašira na Telegramu

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 46 dronova uništeno iznad pograničnog regiona Kursk, 34 iznad Brjanska, 28 iznad Voronježa i 14 iznad Belgorodske oblasti. Još nekoliko je oboreno iznad Kaluge, Lipecka, Rjazanja i desetak drugih ruskih regiona, saopštilo je ministarstvo.

Ni u jednom napadu nije bilo povrijeđenih, prema preliminarnim informacijama. Rusija rijetko otkriva potpuni obim štete koju su nanijeli ukrajinski zračni napadi. (Reuters)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije