Svijet

Uklonjene kineske kamere iz vojnih baza

Uklonjene kineske kamere iz vojnih baza
Foto: N.N. | Uklonjene kineske kamere iz vojnih baza

Vojska Južne Koreje nedavno je uklonila oko 1.300 kineskih kamera za nadzor postavljenih u bazama zbog potencijalnih bezbjednosnih rizika, javila je novinska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika.

Kamere su dizajnirane da budu povezane sa određenim serverom u Kini, ali podaci nisu procurili, navodi se u agencijskom izvještaju.

Isporučila ih je južnokorejska kompanija, a njihovo kinesko porijeklo utvrđeno je tokom inspekcije opreme ranije ove godine, navodi se u izvještaju, prenosi Srna.

Kamere nisu korištene za operacije obezbjeđenja niti duž zaštićene demilitarizovane zone između dvije Koreje, već za nadgledanje grupa za obuku i ograda u bazama.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da je u procesu prikupljanja kamera stranih proizvođača i njihove zamjene drugim. Ministarstvo je odbilo da potvrdi gdje su napravljene kamere.

Prošle godine, zvaničnici Vlade Australije rekli su da ministarstva odbrane i spoljnih poslova uklanjaju iz svojih objekata nadzorne kamere koje su napravile kineske firme nakon izvještaja da ta tehnologija predstavlja rizik po bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije