Svijet

UNICEF: 370 miliona djevojčica žrtve seksualnog nasilja

UNICEF: 370 miliona djevojčica žrtve seksualnog nasilja
Foto: Pixabay/Pexels | UNICEF: 370 miliona djevojčica žrtve seksualnog nasilja

​NJUJORK - Brojke iz istraživanja UNICEF-a posebno su šokantne, a pritom vjerovatno uopšte ne predočavaju kompletan obim seksualnog nasilja.

Svaka osma djevojčica na svijetu je prije svoje 18. godine pretrpjela silovanje ili seksualno zlostavljanje. Širom svijeta je to 370 miliona djevojčica i maloljetnih žena koje su žrtve seksualnog nasilja.

"Posebno su ugrožene djevojčice starosti između 14 i 17 godina", kaže Klaudija Kapa, ekspertkinja za zaštitu djece pri UNICEF-u u Njujorku i voditeljka istraživanja.

To fizičko nasilje kod djevojčica izaziva duboke i dugotrajne traume, ističe ona.

"Čitav svoj život pate zbog toga i čitav svoj život misle na to. To nema samo emocionalne posljedice, već i psihičke", upozorava Kapa.

Počinioci su često muškarci iz kruga porodice u koje su djevojčice u stvari imale povjerenja. 

Agencija za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF) ocjenjuje da je riječ o "sramoti naše moralne svijesti", prenosi RTCG

Ako se ubroji i verbalno seksualno nasilje, kao i onlajn napadi, onda je širom svijeta pogođena svaka peta djevojčica.

UNICEF je prvi put predstavio ove brojke. Podaci dolaze iz reprezentativnih istraživanja u 120 zemalja, a koja su sprovedena u periodu od 2010. do 2022. 

Rezultati istraživanja odnose se na 80 odsto svjetskog stanovništva, objasnila je Kapa.

"To su ankete u domaćinstvima koje su sproveli državni statistički biroi. Riječ je, dakle, o procjenama, a ne o brojanjima", kazala je Kapa.

Prema tome, može se reći da je seksualno nasilje nad djevojčicama prisutno na svim kontinentima i u svim kulturnim krugovima. 

Posebno je visok broj pogođenih u ratnim ili kriznim regionima. Tamo je čak svaka četvrta djevojčica žrtva silovanja ili drugog seksualnog nasilja. U ratovima se silovanja i druga seksualna zlostavljanja maloljetnica ciljano koriste kao oružje.

Kapa zahtijeva od svih država na svijetu da urade više po pitanju bolje zaštite djevojčica od seksualnog nasilja. 

"Pritom se ne radi samo o oštrijim kaznama za počinioce. Moramo da se izborimo protiv polne nepravde, isto kao i protiv pogrešnih predodžbi o muškosti i mišljenju muškaraca o seksualnim zahtjevima te protiv stigmatizacije žrtava", kazala je Kapa.

Iako se UNICEF povodom Svjetskog dana djevojčica 11. oktobra koncentriše na seksualno nasilje protiv djevojčica, iz ove agencije ističu da su i dječaci žrtve silovanja i zlostavljanja.  Ali, dodaju da na tu temu nema još dovoljno podataka i da postoji veliki broj žrtava za koje se ne zna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije