Svijet

UN: Talibani suspendovali vakcinaciju protiv dječje paralize u Avganistanu

UN: Talibani suspendovali vakcinaciju protiv dječje paralize u Avganistanu
Foto: Tanjug/AP | UN: Talibani suspendovali vakcinaciju protiv dečje paralize u Avganistanu

KABUL - Talibani, koji su na vlasti u Avganistanu, suspendovali su kampanju vakcinacije protiv dječje paralize u toj zemlji, saopštile su danas UN.

Vijest o suspenziji je prensena agencijama UN neposredno prije početka septembarske kampanje imunizacije, a razlog nije naveden, prenosi AP.

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije Hamid Džafari rekao je da je svjestan razgovora da se odustane od vakcinacije u kućama, a da se imunizacija umjesto toga vrši u džamijama.

SZO je ove godine potvrdila 18 slučajeva poliomijelitisa u Avganistanu, svi uglavnom na jugu zemlje, što je šest slučajeva više nego prošle godine.

''Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa je svjesna nedavnih političkih diskusija o prelasku sa kampanja vakcinacije od kuće do kuće na vakcinaciju od lokacije do lokacije u dijelovima Avganistana. Partneri su u procesu diskusije i razumijevanja obima i uticaja bilo koje promjene u trenutnoj politici", rekao je Džafari.

Avganistan i susjedni Pakistan su jedine dvije zemlje u kojima poliomijelitis nikada nije iskorijenjen, a u Pakistanu je kampanja vakcinacije nedavno prouzrokovala nasilje jer militanti tvrde da je imunizacija dio zapadne zavjere za sterilizaciju djece.

U avgustu je SZO izvijestila da Avganistan i Pakistan nastavljaju da sprovode ''intenzivnu i sinhronizovanu kampanju", koja se fokusira na poboljšanu pokrivenost vakcinacijom u endemskim zonama i efikasan i blagovremen odgovor na detekcije na drugim mjestima, prenosi Tanjug.

Tokom kampanje širom zemlje u junu 2024, Avganistan je prvi put u posljednjih pet godina koristio strategiju vakcinacije od kuće do kuće, taktiku koja je pomogla da se dopre do većine ciljane djece, saopštila je SZO.

Ali južna provincija Kandahar, baza talibanskog vrhovnog vođe Hibatulaha Ahundzade, koristila je kampanje vakcinacije od mjesta do mjesta ili od džamije do džamije, koje su manje efikasne od odlaska u domove ljudi.

Kandahar i dalje ima veliki broj djece ugrožene dječjom paralizom jer ne sprovodi vakcinacije od kuće do kuće, navodi SZO.

''Ukupna uključenost žena u kampanje vakcinacije ostaje oko 20 odsto u Avganistanu, što dovodi do neadekvatnog pristupa svakom djetetu u nekim oblastima", navodi se u saopštenju.

SZO je upozorila da obustava vakcinacije u Avganistanu može da ugrozi kampanju u Pakistanu zbog velikog kretanja stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije