Svijet

U ratu bandi u Meksiku ubijene 192 osobe

U ratu bandi u Meksiku ubijene 192 osobe
Foto: Tanjug/AP | U ratu bandi u Meksiku ubijene 192 osobe

​MEKSIKO SITI - Najmanje 192 osobe ubijene su u talasu nasilja koji je počeo prošlog mjeseca između narko-bandi u meksičkoj saveznoj državi Sinaloa na sjeverozapadu zemlje, saopštio je državni Savjet za javnu bezbjednost.

Savjet je saopštio da je od 9. septembra do danas prijavljeno skoro 200 ubistava i 226 nestanaka.

Oko 200 porodica je pobjeglo od nasilja, 180 preduzeća je zatvoreno i 2.000 radnih mjesta izgubljeno u jeku oružanog sukoba između vodećih frakcija kartela Sinaloa.

U Meksiku bukti nemilosrdni rat unutar tamošnjeg najnasilnijeg kartela. 

Nakon hapšenja ozloglašenog narko-bosa i suosnivača Sinaloa kartela Ismaela "El Majo" Zambade 25. jula, došlo je do nasilne promjene u dinamici moći kartela, koji su osnovali Zambada i Joakin "El Čapo" Guzman, koji služi doživotnu kaznu zatvora u američkom zatvoru, prenosi N1.

Rat između frakcija kartela Sinaloa proširio se na druge sjeverne pogranične države u Meksiku, gdje su grupa Los Čapitos, predvođena sinovima Guzmana, kao i pripadnici kartela lojalnih El Maju Flacu, sinu Ismaela "El Majo" Zambade, ranije dijelile posao krijumčarenja sintetičkih droga u Sjedinjene Američke Države.

Borba između dvije grupe unijela je haos u posao trgovine drogom u zemlji i proširila paniku među stanovništvom, koje strahuje od novih sukoba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije