Svijet

U porastu broj abortusa u Španiji, podaci zabrinjavajući

U porastu broj abortusa u Španiji, podaci zabrinjavajući
Foto: Pixabay/Pexels | U porastu broj abortusa u Španiji

Broj abortusa u Španiji je u porastu, a u prošloj godini registrovano je više od 100.000 prekida trudnoće što je najveća cifra u posljednoj deceniji, pokazuju najnoviji podaci ministarstva zdravlja.

U 2023. broj abortusa je porastao za 4,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, prenosi danas španski Kadenaser.

Ministarstvo zdravlja upozorilo je na porast broja prekida trudnoće među najmlađom populacijom, pa je tako izvršeno 10.934 abortusa kod djevojaka mlađih od 20 godina.

To je porast od 4,7 procenata u poređenju sa 2022. godinom, prenosi Tanjug.

Ministarstvo zdravlja je ukazalo na značaj kontinuiranog rada na seksualnom i reproduktivnom obrazovanju, kao i važnost dostupnosti kontraceptivnih metoda kako bi se spriječila neželjena trudnoća.

Većina abortusa, oko 80 odsto, obavi se na privatnim klinikama, pokazuju podaci.

U prošloj godini je takođe zabilježen porast medicinskih abortusa, pri čemu prednjači region Kantabrija gdje je procenat takvih prekida trudnoće 96 odsto.

U tom regionu je ovaj metod uzimanja pilula, obično prije osme nedjelje trudnoće, najviše uzeo maha, mada se ova praksa proširila i u Navari, Galiciji, Kataloniji kao i na Balearskim ostrvima.

U čitavoj Španiji, sedam od deset abortusa se i dalje izvrši hirurškim putem.

Najveći dio abortusa je izveden na zahtjev trudnice, a broj takvih prekida trudnoće je povećan u cijeloj zemlji, osim u regionima Aragon i Navara.

Katalonija bilježi najveći broj dobrovoljnih abortusa, a sljedi Madrid, dok Aragon na sjeveroistoku Španije ima najniži procenat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije