Svijet

U nedjelju prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

U nedjelju prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj
Foto: Pixnio | U nedjelju prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

​PARIZ - U Francuskoj se u nedjelju održava prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi na vlast, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, mogli da dovedu krajnju desnicu, a nakon ubjedljive pobjede stranke Nacionalno okupljanje (RN) nad centrističkim savezom predsjednika te države Emanuela Makrona na izborima za Evropski parlament.

Francusko društvo odavno nije bilo toliko polarizovano na ljevicu i desnicu a sve predizborne ankete daju prednost krajnje desničarskoj RN, koja, međutim, vjerovatno neće osvojiti apsolutnu većinu glasova da bi mogla samostalno da vlada narednih pet godina.

Ako na izborima RN ili ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvoji apsolutnu većinu (najmanje 289 poslaničkih mjesta), Makron će morati da izabere premijera iz redova pobjedničke koalicije, koji će izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsjednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.

U slučaju da ishod izbora bude osvojena relativna većina u parlamentu (230 poslaničkih mjesta), pobjednik će morati da sklapa saveze koji bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije