Svijet

U napadu na manastir ubijena tri pravoslavna monaha

U napadu na manastir ubijena tri pravoslavna monaha
Foto: Pixnio | U napadu na manastir ubijena tri pravoslavna monaha

KULINAN - ​Tri egipatska monaha koji pripadaju Koptskoj pravoslavnoj crkvi smrtno su izbodena nožem u napadu na manastir u Južnoj Africi, a osumnjičeni 35-godišnji muškarac je uhapšen, saopštila je policija.

Monasi su ubijeni u utorak u manastiru Svetog Apostola Marka i Svetog Samuila Ispovednika u Kulinanu, gradu istočno od prestonice Pretorije.

Četvrta osoba je pretučena gvozdenom šipkom prije nego što je pobjegla i sakrila se u jednoj prostoriji u manastiru, saopštila je policija, prenosi "AP".

Policija nije saopštila ime osumnjičenog, ni druge detalje, a on bi trebalo da se pojavi pred sudom sutra.

Motiv napada za sada je nejasan, a čini se da iz manastira ništa nije ukradeno, rekao je portparol policije pukovnik Dimakatso Nevhuhulvi u saopštenju i dodao da policija traga za više osumnjičenih.

Smrtonosni napadi na crkve i druge bogomolje u Južnoj Africi su rijetki.

Koptska pravoslavna crkva ima sjedište u Egiptu i eparhije u nekoliko zemalja. To je jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica na svijetu i bila je meta smrtonosnih napada islamskih militanata u Egiptu i drugo.

Napadi u Egiptu su nedavno utihnuli usljed pojačanog obezbjeđenja oko hrišćanskih bogomolja u zemlji sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Koptska pravoslavna crkva Južne Afrike saopštila je da su monasi bili žrtve "zločinačkog napada", koji je rezultirao njihovim "mučeništvom", prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije