Svijet

U avionu pipkao stjuardesu, sud ga oslobodio

U avionu pipkao stjuardesu, sud ga oslobodio
Foto: Pixnio | U avionu pipkao stjuardesu, sud ga oslobodio

RIM - Italijanski sud oslobodio je optužbi muškarca koji je neprimjereno dodirivao stjuardesu jer su procijenili da je 20 sekundi, koliko joj je trebalo da reaguje na navodi napad, bilo predugo.

Kako prenosi "Daily Mail", Rafaele Meola u to je vrijeme bio sindikalni zvaničnik, a stjuardesa je 2018. u njegovu kancelariju došla potražiti pomoć oko poslovnog spora. Drugostepena presuda potvrdila je ono što je ranije dosuđeno 2022. godine, odnosno da ženina reakcija na navodni napad nije bila dovoljno brza.

Aktivisti za ženska prava i pravni tim žrtve kritikovali su takav ishod te obećali da će se boriti protiv nepravde. Advokatski tim najavio je žalbu Vrhovnom sudu uz argument da ovakva presuda društvo vraća 30 godina unazad.

Dodali su da je to u suprotnosti s presedanom Vrhovnog suda koji više od 10 godina tvrdi da je seksualni čin, izvršen na iznenadan način bez pristanka, zločin seksualnog nasilja te se kao takav mora osuditi. Predsjednica sudskog vijeća, Nikoleta Guerero, rekla je da se žrtvi vjerovalo, ali da nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili optužbe.

Na prethodnom saslušanju rečeno je kako je Meola stajao iza žene kad je stavio ruke na nju. Dirao ju je, ljubio i masirao dok je ona narednih tridesetak sekundi nastavila listati i čitati dokumente bez protivljenja. Na sudu je potom ustanovljeno kako je vrijeme reakcije navelo kolegu da pogrešno protumači njenu volju.

U razgovoru za "Corriere Della Sera", navodna žrtva je odgovorila na prethodnu presudu: "Zar žena nema pravo ostati skamenjena i paralisana pred uznemiravanjem?"

Predsjednica grupe za prava žena "Differenza donna" rekla je da je ovo jedna u nizu presuda koja pokazuje da italijanski zakoni o seksualnom uznemiravanju uzrokuju ozbiljno i konturirano nasilje, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije