Svijet

U Pragu postavljena odbrana od poplava

U Pragu postavljena odbrana od poplava
Foto: Ilustracija | U Pragu postavljena odbrana od poplava

PRAG - Odbrana od poplava postavljena je u istorijskom centru Praga nakon što su češki meteorolozi proširili upozorenje na ekstremne padavine na mnoge dijelove zemlje, uključujući glavni grad, koji je pretrpio katastrofalne poplave prije više od 20 godina.

Obilna kiša od juče je zahvatila istočne dijelove Češke, a u najugroženijim oblastima moglo bi da padne više kiše od trećine godišnje količine u samo tri do četiri dana.

Slično vrijeme prognozira se u narednim danima širom centralne Evrope, uključujući južni dio Njemačke i dijelove Austrije, Poljske i Slovačke.

"Podaci pokazuju da se suočavamo sa teškim danima", rekao je češki premijer Petr Fijala na konferenciji za novinare nakon sastanka kriznog štaba.

On je dodao da na pojedinim mjestima nivo vode može da premaši poplave koje se u prosjeku dešavaju jednom u 100 ili više godina.

Poplave u Pragu su 2002. godine primorale na evakuaciju desetine hiljada ljudi, dovele su do urušavanja zgrada i mjesecima su otežavale rad metroa.

Prag, grad od 1,3 miliona ljudi, od tada je uložio velika sredstva u barijere od poplava i druge mjere da bi izbjegao slične poplave.

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda rekao je češkoj televiziji da se očekuje da će voda u gradu, kroz koji protiče rijeka Vltava, dostići vrhunac u subotu uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije