Svijet

Tužilac Kalifornije tužio katoličku bolnicu koja je odbila da izvrši hitan abortus

Tužilac Kalifornije tužio katoličku bolnicu koja je odbila da izvrši hitan abortus
Foto: Pexels/Ilustracija | Tužilac Kalifornije tužio katoličku bolnicu koja je odbila da izvrši hitan abortus

LOS ANĐELES - Tužilac američke savezne države Kalifornije podnio je danas tužbu protiv katoličke bolnice koja je odbila da izvrši hitan abortus kod žene čiji vodenjak je pukao prije vremena, izloživši je time riziku od krvarenja i infekcije koja bi potencijalno mogla da joj ugrozi život.

Tužilac Rob Bonta iz redova demokrata tužio je bolnicu Providens sent Džozef u gradu Eureka za diskriminaciju trudnica i kršenje kalifornijskih zakona koji nalažu bolnicama da pruže neophodnu zdravstvenu pomoć u hitnim slučajevima, prenio je Rojters.

Bolnica se za sada nije oglasila povodom ovih navoda.

Trudnica Ana Nuslok prevezena je u bolnicu udaljenu 19 kilometara dalje i kada je stigla tamo kod nje je već došlo do opasnog krvarenja, navodi se u tužbi.

Nuslok je na pres konferenciji danas izjavila da su se ljekari u katoličkoj bolnici složili da je neophodan abortus, ali su rekli da im politika bolnice zabranjuje bilo kakvu intervenciju te vrste ukoliko joj život nije u neposrednoj opasnosti.

Ovo je najnoviji u nizu slučajeva pravnih sporova oko hitnih abortusa nakon što je američki Vrhovni sud 2022. donio presudu kojom se saveznim državama dozvoljava da zabrane abortus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije