Svijet

Turska napala Kurde u Iraku i Siriji

Turska napala Kurde u Iraku i Siriji
Foto: Pixnio | Turska napala Kurde u Iraku i Siriji

​ANKARA - Turska je pokrenula ne napade na ciljeve kurdskih militanata u Siriji i Iraku, nakon što je za smrtonosni napad na sjedište turske nacionalne vazduhoplovne kompanije juče, u kojem je poginulo pet osoba, okrivila Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Turska Nacionalna obavještajna organizacija izjavila je da su ciljali brojna strateška mjesta koja koristi PKK ili sirijska kurdska milicija povezana s militantima, izvijestila je "Anadolija".

Nije bilo neposredne izjave PKK-a o napadu ili turskim vazdušnim napadima.

Ciljevi su uključivali vojne, obavještajne, energetske i infrastrukturne objekte te skladišta municije, navodi se u izvještaju. Sigurnosni zvaničnik rekao je da su u današnjim napadima korišteni dronovi.

Kurdima predvođene Sirijske demokratske snage (SDF) izjavile su danas da su turski vazdušni napadi ubili 12 civila na sjeveroistoku Sirije.

"Tokom proteklih sati... novi val turskih napada na sjevernu i istočnu Siriju ubio je 12 civila, uključujući dvoje djece, i ranio 25 drugih", navodi se u izjavi SDF-a.

"Osim naseljenih područja, turski ratni avioni i dronovi ciljali su pekare, elektrane, naftne objekte i kontrolne tačke kurdske unutrašnje sigurnosne snage", dodaje se u izjavi, koja takođe izvještava o turskom granatiranju.

Juče su turske vazdušne snage izvele napade na slične ciljeve u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku, nekoliko sati nakon što su turski vladini zvaničnici okrivili PKK za smrtonosni napad na sjedište vazduhoplovne i odbrambene kompanije Tusas blizu Ankare.

Više od 30 ciljeva uništeno je u vazdušnoj ofanzivi, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Podsjetimo, juče se dogodio teroristički napad na sjedište turske nacionalne vazdušne kompanije blizu Ankare. Dvoje napadača, žena i muškarac, stigli su u sjedište kompanije taksijem koji su oteli nakon što su ubili vozača. 

Naoružani jurišnim puškama, par je aktivirao eksplozive i otvorio vatru, ubivši četiri osobe u firmi, uključujući člana sigurnosnog osoblja i strojarskog inženjera.

Sigurnosni timovi poslani su čim je napad počeo oko 15:30 po lokalnom vremenu, rekao je ministar unutrašnjih poslova. Dva napadača su takođe ubijena, a više od 20 osoba je povrijeđeno u napadu.

Tusas dizajnira, proizvodi i sastavlja civilne i vojne avione, bespilotne letjelice i druge sisteme za odbrambenu industriju i vazdušne sisteme. Njihovi odbrambeni sistemi smatraju se ključnima za prevlast Turske u borbi protiv kurdskih militanata.

Napad se dogodio dan nakon što je čelnik krajnje desničarske nacionalističke stranke, saveznika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, iznio mogućnost da bi vođa PKK-a u zatvoru mogao biti uslovno pušten ako se odrekne nasilja i raspusti svoju organizaciju.

PKK Abdulaha Ocalana bori se za autonomiju na jugoistoku Turske u sukobu koji je od osamdesetih odnio desetine hiljada života. PKK je Turska, kao i zapadni saveznici zemlje, proglasila terorističkom organizacijom, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije