Svijet

Turska i Njemačka u bizarnom "ratu"

Turska i Njemačka u bizarnom "ratu"
Foto: Pixnio | Turska i Njemačka u bizarnom "ratu"

​ISTANBUL - Udruženje ćevabdžija u Istanbulu podnijelo je nedavno zahtjev da EU propisima zaštiti turski način njegove pripreme, što je izazvalo talas negodovanja u Njemačkoj koja takođe polaže pravo na to jelo.

Nijemci, naime, imaju svoj način pripreme doner kebaba, prenosi "Times". Otprilike trećina Nijemaca konzumira najmanje jedan doner mjesečno, kupljen na više od 15.000 kioska za ćevape širom zemlje, uključujući 1.600 samo u Berlinu.

Kritičari su tursko gastronomsko otimanje oko kebaba opisali kao prvu akciju u "globalnom ratu za hranu" i "napad na njemački kulturni identitet".

Ukoliko Brisel usvoji uredbu, to bi primoralo njemačke proizvođače doner kebaba da, ili u potpunosti revidiraju svoje recepte, ili da jelo nazovu drugačije, pod prijetnjom novčane ili, barem u teoriji, zatvorske kazne.

Ove nedjelje, posljednjeg dana prije isteka mogućnosti za podnošenje prigovora, krovna grupa njemačkih proizvođača kebaba sa sjedištem u Berlinu zatražila je od ministarstva za hranu da se zauzme u njihovo ime.

Tursko apliciranje za zaštitu kebaba podnijeto Evropskoj komisiji izazvalo je negodovanje u Njemačkoj, a Frankfurter Algemajne Cajtung spekuliše da su kampanju u Turskoj pokrenuli desni populistički političari povezani sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije