Svijet

Tramp se vratio na mjesto atentata, doveo i "specijalnog gosta"

Tramp se vratio na mjesto atentata, doveo i "specijalnog gosta"
Foto: Tanjug/AP | Tramp se vratio na mjesto atenta, doveo i “specijalnog gosta”

Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp održao je miting u gradu Batleru u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, na mjestu gdje je 13. jula preživio atentat.

Tramp je sa mitinga pozvao pristalice da mu donesu pobjedu na izborima.

"Prije dvanaest nedjelja svi smo primili metak za Ameriku. Sve što tražim je da svi izađu i glasaju. Moramo pobijediti", istakao je Tramp, prenosi AP.

Stojeći iza neprobojnog zaštitnog stakla, on je svog atentatora nazvao "zloćudnim čudovištem" i dodao da njegov naum nije uspio zahvaljujući "božjoj volji i milosti".

Jedan od gostiju na Trampovom mitingu u Batleru bio je milijarder Ilon Mask, izvršni direktor SpaceX-a i Tesle i vlasnik platforme X, nekadašnjeg Tvitera.

Mask se pojavio za govornicom nakon što ga je Tramp predstavio kao "velikog gospodina koji je spasao slobodu govora".

"Predsjednik Tramp mora pobijediti da bi očuvao naš Ustav. Mora pobijediti da bi sačuvao demokratiju u Americi", rekao je Mask koji je podržao republikanskog kandidata nakon pokušaja ubistva i aktivno finansira predizborne aktivnosti u nekoliko ključnih američkih država, prenosi Tanjug.

AP navodi da je Trampova kampanja pokušala da maksimizira potencijal skupa u Batleru samo 30 dana pred predsjedničke izbore na kojima će se Tramp  sučeliti sa potpredsjednicom SAD i kandidatkinjom demokrata Kamalom Haris.

Pokušaj ubistva Trampa u julu u Batleru, kada mu je metak okrznuo desno uvo, ukazao je na ozbiljne propuste u njegovom obezbjeđenju i rezultirao jačanjem mjera bezbjednosti na njegovim narednim predizbornim mitinzima.

Na mitingu u Batleru vidno su bile pojačane bezbjednosne mjere, a na okolnim krovovima bili su raspoređeni naoružani policajci u kamuflažnim uniformama.

Tramp je na izborima prije četiri godine izgubio u Pensilvaniji, ključnoj državi za predsjedničke izbore u SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije