Svijet

Tajvanska kompanija: Nismo napravili pejdžere korišćene u eksploziji u Libanu

Tajvanska kompanija: Nismo napravili pejdžere korišćene u eksploziji u Libanu
Foto: Tanjug/AP | Tajvanska kompanija: Nismo napravili pejdžere korišćene u eksploziji u Libanu

TAJPEJ - Tajvanska kompanija Gold Apolo nije napravila pejdžere koji su eksplodirali juče u Libanu, usmrtivši najmanje devet ljudi, rekao je novinarima osnivač kompanije Hsu Čing-Kuang.

Slike uništenih pejdžera koje je analizirao Rojters pokazuju format i naljepnice na poleđini koji su bili u skladu sa pejdžerima koje je napravio Gold Apolo, prenosi Tanjug.

Hsu je rekao da je pejdžere korišćene u eksploziji napravila kompanija u Evropi koja je imala pravo da koristi robnu marku tajvanske firme.

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao ''opasnu i namjernu izraelsku eskalaciju” za koju je rečeno da je bila ''praćena izraelskim prijetnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmjerama”.

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je detonacija pejdžera "najveći proboj bezbijednosti" koji se desio toj libanskoj militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.

Kako mediji prenose, broj žrtava u Libanu raste i povećan je na 11, a povrijeđenih je 4.000, rekao je savjetnik libanonskog ministra zdravlja Basem Ganem.

Ganem je rekao da je 400 osoba u kritičnom stanju, prenosi Srna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije