Svijet

Svjetski lideri uputili saučešće zbog pogibije Raisija

Svjetski lideri uputili saučešće zbog pogibije Raisija
Foto: Tanjug/AP | Svjetski lideri uputili saučešće zbog pogibije Raisija

NJU DELHI, KARAČI, KARAKAS, MINSK - Lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsjednika te zemlje Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

"Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana", naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Bjelorusije.

.Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izrazio je saučešće povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijana.

Fidan je napomenuo da su predstavnici Turske od trenutka kada su čuli za jučerašnju helikoptersku nesreću bili u kontaktu sa iranskim vlastima i mobilisali sva sredstva da pomognu u spasilačkim naporima.

"Relevantne institucije, uključujući naše Ministarstvo odbrane i organ AFAD za katastrofe, dale su sve od sebe, ali nažalost nismo čuli dobre vijesti", rekao je Fidan u Islamabadu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pakistanskim ministrom spoljnih poslova Išakom Darom.

Najmanje osam ljudi poginulo je juče u padu helikoptera u kome je bio iranski predsjednik sa pratnjom. Okolnosti nesreće se utvrđuju. /kraj/dd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žaljenje zbog helikopterske nesreće u kojoj je poginuo predsjednik Irana Ebrahim Raisi i izrazio nadu da će iranski narod sačuvati stabilnost.

"Šokirala me je vest o nesreći koja se desila Raisiju. Nadam se da će ovaj slučaj biti ispitan, kao i da će iranski narod sačuvati stabilnost", naveo je Vučić na nalogu "Iks".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je saučešće.

"Zauvijek ćemo pamtiti ove istaknute političke ličnosti kao istinske patriote Islamske Republike koji su čvrsto branili interese svoje države i dali svoje živote u nesebičnom služenju domovini", rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je uloga predsjednika Raisija i iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana u jačanju saradnje između Rusije i Irana bila neprocjenjiva, prenosi "Sputnjik".

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izrazio je u ime EU najdublje saučešće povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana.

"Naše misli su usmjerene na porodice", napisao je Mišel na platformi "Iks".

Iranski potpredsjednik Mohsen Mansuri potvrdio je ranije danas medijske izvještaje da su Raisi i njegova delegacija, uključujući Amirabdolahijana, poginuli u padu helikoptera na sjeverozapadu Irana.

U međuvremenu, agencija Anadolija javila je da je turski dron "bajraktar" otkrio dijelove helikoptera u kojem je iranska delegacija.

Turska je sa iranskim vlastima podijelila koordinate pretpostavljenog mjesta nesreće.

To je potvrdio i komandant Korpusa islamske revolucionarne garde general-potpukovnik Hosein Salami.

Kako prenosi IRNA, mjesto pada letjelice je u blizini sela Tavil, 30 kilometara od granice sa Azerbejdžanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije