Svijet

Švajcarska ultrakonzervativna partija predala potpise protiv održavanja Evrovizije

Švajcarska ultrakonzervativna partija predala potpise protiv održavanja Evrovizije
Foto: Twitter / Printscreen | Švajcarska ultrakonzervativna partija predala potpise protiv održavanja Evrovizije

​CIRIH - Švajcarska ultrakonzervativna partija Federalna demokratska unija (EDU) predala je potpise za održavanje referenduma kojim želi da spriječi da Evrovizija bude organizovana u Bazelu naredne godine, prenijeli su danas švajcarski mediji.

Ova stranka želi da se 24. novembra održi glasanje o zajmu od 37.5 miliona švajcarskih franaka (43.3 miliona dolara) koji je nedavno odobrio parlament kantona Bazel za organizovanje takmičenja za pjesmu Evrovizije u maju naredne godine, prenosi sajt "SvisInfo".

Federalna demokratska unija je podnijela 4.203 potpisa za organizovanje referenduma, za šta je bilo potrebno najmanje 2.000 potpisa.

Ove potpise sada mora da validira Državna kancelarija kantona Bazel.

Kantonalni parlament je 11. septembra odobrio zajam za Evroviziju 2025. koji je predložila vlada. Za zajam je glasalo 87 poslanika, dok je četvoro bilo protiv, a četvoro uzdržano.

Stranka EDU, koja ima mali broj predstavnika u Bazelu i morala je da se osloni na podršku izvan kantona da bi prikupila potpise, jedina je politička grupacija koja je osporila zajam, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije