Svijet

Važan komesar podnio ostavku i izazvao "potres" u Briselu

Važan komesar podnio ostavku i izazvao "potres" u Briselu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Svađa u Evropskoj komisiji: Važan komesar podnio ostavku

BRISEL – Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, podnio je ostavku na ovu funkciju. Ovim neočekivanim potezom izazvao je mini potres u Briselu i potaknuo brojne špekulacije među briselskim novinarima i analitičarima koji prate EU o razlozima za ovaj potez.

Iako nije direktno iznio razloge, iz pisma ostavke, koje je uputio Ursuli fon der Lajen, predsjednici Evropske komisije, vidljivo je da je u pitanju zahtjev koji je fon der Lajenova uputila Vladi Francuske o tome da povuče njegovo ime kao kandidata za člana nove komisije, koja tek treba da se formira.

Naime, fon der Lajenova insistira na boljoj rodnoj zastupljenosti u novoj komisiji, pa je od zemalja članica tražila da predlože i kandidata i kandidatkinju, a da se konačni izbor napravi u skladu s polnom zastupljenosti.

Bretonu je zasmetalo to što, barem kako tvrdi u svom pismu, njegovo ime je skinuto kao ime potencijanog kandidata iz, kako je naveo ličnih razloga, a da se predsjednica Komisije nije posavjetovala s njim.

"U svjetlu nedavnih dešavanja, koji dodatno potkrepljuju sumnju u sposobnosti upravljanja, moram zaključiti da više ne mogu obavljati moje dužnosti u Evropskoj komisiji", napisao je on u pismu ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije