Svijet

Strože kazne za poslanike Bundestaga

Strože kazne za poslanike Bundestaga
Foto: Tanjug | Strože kazne za poslanike Bundestaga

​BERLIN - Onaj ko na plenumu Bundestaga uvrijedi lično druge poslanike ili na sjednici nekog odbora viče, ubuduće bi trebalo da bude strože kažnjen. To predviđa prijedlog poslanika vladajuće koalicije, socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP).

U njemu se propisuje da ubuduće novčana kazna automatski slijedi ako neki poslanik tokom tri nedjelje zasijedanja parlamenta tri puta bude opomenut. 

Do sada je važilo pravilo iz poslovnika koje glasi: "U slučaju kršenja reda koje nije marginalno ili vrijeđanja dostojanstva Bundestaga, predsjednik može poslaniku da izrekne novčanu kaznu u visini od 1.000 evra, i u slučaju da nije izrečena opomena. U slučaju ponavljanja prekršaja, novčana kazna se povećava na 2.000 evra".

Novčana kazna bi sada trebala biti udvostručena, dakle na 2.000 evra za prvi prekršaj, odnosno 4.000 evra u slučaju ponavljanja prekršaja.

Novinska agencija dpa prenosi da predstavnici vladajuće koalicije nisu uspjeli da se dogovore sa poslaničkom grupom opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) o zajedničkom prijedlogu, ali da ostaju kod svoga zahtjeva.

"Želimo proširiti i prava opozicionih poslaničkih grupa: npr. javna saslušanja koja oni zahtijevaju moraju ubuduće da budu obavljena u roku od 10 nedjelja zasijedanja", izjavila je Filic Polat iz Zelenih.  Do sada za to nije bilo nikakvih vremenskih propisa.

Osim toga, predlaže se i dopuna Poslovnika rečenicom: "Mora se izbjegavati bilo kakva uvrijedljiva ili diskriminišuća, a naročito rasistička ili seksistička izjava ili ponašanje u odnosu prema drugom članu Parlamenta ili trećoj osobi".

Trebaju biti proširena i ovlašćenja predsjednika odbora. Prema prijedlogu, predsjednik odbora bi trebao i formalno biti u mogućnosti da na sjednicama zavodi red. U slučaju teškog ometanja rada odbora, predsjednik bi mogao da, uz suglasnost kvalifikovane većine, ometača isključi sa sjednice odbora, pirenosi Deutsche Welle.

Poslovnik Bundestaga većim dijelom potiče iz 1980. godine i zato Johanes Fehner iz SPD-a smatra da je neophodna njegova temeljna modernizacija. 

"Radi se i o tome da se omoguće živahnije rasprave", naglašava Štefan Tomae iz FDP-a. 

Sada bi trebala biti dozvoljena i pitanja i primjedbe za vrijeme tzv. "aktuelnog sata", to jest na raspravama o aktuelnim temama koje mogu zatražiti poslaničke grupe ili najmanje pet odsto poslanika Bundstaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije