Svijet

Stižu prvi migranti u centre koje je Italija izgradila na teritoriji Albanije

Stižu prvi migranti u centre koje je Italija izgradila na teritoriji Albanije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Stižu prvi migranti u centre koje je Italija izgradila na teritoriji Albanije

RIM - Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi izjavio je da će prvi migranti stići sljedeće sedmice u dva migrantska centra koja je Italija izgradila na teritoriji Albanije.

"Očekujemo da počnemo sljedeće sedmice. Realno je da očekujemo da će prvi ljudi sljedeće sedmice biti prebačeni u centre u Albaniji", rekao je Pjantedosi.

Centri su izgrađeni na osnovu sporazuma između italijanskog premijera Đorđe Meloni i albanskog premijera Edija Rame i trebalo je da budu otvoreni u maju, ali je bilo kašnjenja u izgradnji i procedurama, prenosi Srna.

Ovaj program su kritikovale grupe za ljudska prava zbog eksterne obrade zahtjeva za azil i stvaranja novog Gvantanama, ali je nekoliko evropskih zemalja izrazilo interesovanje da se ugledaju na ovaj primjer.

Pjantedosi je dodao da "neće biti presijecanja vrpce" i da su centri u Albaniji "slični onima u Italiji" sa režimom "lakog pritvora", prenijela je agencija ANSA.

"Nema bodljikave žice, postoji zdravstvena zaštita. Svako može da zatraži međunarodnu zaštitu u centrima i da je dobije u roku od nekoliko dana", rekao je Pjantedosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije