Svijet

Šta Kijev očekuje od Bajdena: "Ima priliku da upiše svoje ime u knjige istorije"

Šta Kijev očekuje od Bajdena: "Ima priliku da upiše svoje ime u knjige istorije"
Foto: Tanjug/AP | Šta Kijev očekuje od Bajdena: "Ima priliku da upiše svoje ime u knjige istorije"

Mogućnost lansiranja raketnih udara na vojne baze i aerodrme duboko unutar ruske teritorije je važan dio ukrajinskog ''plana pobede”, izjavio je danas savjetnik šefa Kancelarije predsjednika Ukrajine Sergej Leščenko.

Komentarišući mogućnost ukidanja zabrane dubokih udara zapadnih raketa na Rusku Federaciju, Leščenko je napomenuo da Bijela kuća ovog mjeseca očekuje sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim tokom zasjedanja Generalne skupštine UN.

Prema njegovim riječima, Zelenski je ranije primijetio da ukrajinski “plan pobjede” zavisi od američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

“Nove mogućnosti podrazumijevaju gađanje onih aerodroma, vojnih baza, skladišta gdje se nalaze rakete, odakle polijeću avioni, koji onda bombarduju ukrajinsko tlo i uništavaju ukrajinske gradove, ubijaju ukrajinske civile, shodno tome, do trenutka kada dobijemo ovu dozvolu. Ne možemo govoriti o sprovođenju ovog plana pobjede, stoga mnogo toga zavisi od predsjednika Bajdena", naglasio je Leščenko, prenosi Tanjug.

On je naglasio Bajden ima priliku da donese istorijsku odluku prije nego što završi političku karijeru i pruži Ukrajini neophodne mogućnosti, koje do sada nisu bile odobrene, prenosi Unian.

“Ovo je prilika da upiše svoje ime u knjige istorije, nadam se da će predsjednik SAD to iskoristiti, jer su to isti ciljevi za Ameriku i za Ukrajinu - zaštita ljudskih prava i pravo svake nacije da određuje svoju budućnost bez obzira na Moskvu”, rekao je Leščenko.

Prema njegovim riječima, SAD još pamte kubansku i karipsku krizu, kada je svijet bio na korak od nuklearne katastrofe, a to utiče na tok unutrašnjih diskusija u SAD u vezi sa ukidanjem ograničenja za Ukrajinu.

Kako je naveo, dokaz za to da više ne postoje crvene linije je što Rusija nije preduzela nikakve mjere za deokupaciju Kurske oblasti upotrebom nuklearnog oružja nakon ukrajinskog upada.

Prema pisanju njemačkog lista Bild, pored udara duboko u Rusiju, “plan pobjede” predviđa i spremnost Ukrajine da pristane na lokalni prekid vatre u nekim sektorima fronta, što bi predstavljalo ''privremeno zamrzavanje situacije".

Iz kabineta predsjednika je saopšteno da je su informacije koje je objavio Bild netačne.

Očekuje se da će Zelenski krajem mjeseca boraviti u posjeti SAD, gdje će Bajdenu predstaviti ukrajinski ''plan pobjede''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije