Svijet

Spaseno više od 400 djece od seksualnog zlostavljanja

Spaseno više od 400 djece od seksualnog zlostavljanja
Foto: Pixnio | Spaseno više od 400 djece od seksualnog zlostavljanja

​KUALA LUMPUR - Malezijske vlasti spasile su više od 400 djece i tinejdžera za koje se sumnja da su bili seksualno zlostavljani u dobrotvornim domovima koje vodi islamska poslovna organizacija povezana sa zabranjenom vjerskom sektom, rekao je visoki policijski zvaničnik.

Generalni inspektor policije Razarudin Husein naveo je da je policija uhapsila 171 odraslu osobu, uključujući islamske vjeroučitelje, tokom koordinisanih racija u 20 objekata širom dvije malezijske pokrajine.

"Među spasenima je 201 dječak i 201 djevojčica, uzrasta između jedne i 17 godina, nakon što su tokom septembra podneseni izvještaji o navodnom zanemarivanju, zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju", rekao je Razarudin na konferenciji za novinare, ali nije naveo ko je podnio te izvještaje.

Razarudin je rekao da je preliminarnom policijskom istragom utvrđeno da su spaseni maloljetnici djeca zaposlenih u malezijskom ogranku firme GISB, koji su poslati u domove ubrzo nakon što su rođeni, a potom su bili izloženi višestrukim oblicima zlostavljanja.

Prema podacima policije svim domovima upravlja poslovna organizacija GISB.

Na veb stranici GISB navodi se da se firma bavi različitim poslovima od supermarketa do perionica veša, te da posluje u više zemalja, uključujući Indoneziju, Singapur, Egipat, Saudijsku Arabiju, Francusku, Australiju i Tajland.

GISB nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtjev za komentar o optužbama za seksualno zlostavljanje.

Kompanija je u saopštenju demantovala druge izvještaje sa društvenih mreža o tome da je eksploatisala i koristila djecu kao radnike, uz napomenu da se ne bavi nelegalnim aktivnostima i da će sarađivati sa vlastima u rješavanju ovog problema, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije