Svijet

Šolc: Ostavke Zelenih neće imati uticaj na vladajuću koaliciju

Šolc: Ostavke Zelenih neće imati uticaj na vladajuću koaliciju
Foto: Tanjug / AP | Šolc: Ostavke Zelenih neće imati uticaj na vladajuću koaliciju

​BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas, povodom toga što su članovi predsjedništva Njemačke zelene partije, uključujući dvoje ko-predsjednika Rikardu Lang i Omida Nuripura podnijeli ostavke na stranačke funkcije, da njihove ostavke neće imati uticaj na vladajuću koaliciju.

Iz Šolcove kancelarije saopšteno je da vlada njemačkog kancelara žali zbog odluke o ostavkama predvodnika Zelene partije Rikarde Lang i Omida Nuripura, prenio je "Reuters".

Visoka zakonodavna predstavnica Socijaldemokrata (SPD) u njemačkom Bundestagu Katja Mast, čija je stranka u vladi zajedno sa Zelenima i Slobodnim demokratama (FDP) izrazila je pretpostavku da ostavke znače reorganizaciju unutar Zelenih, a ne unutar vlade i parlamentarne grupe Zelenih.

Ostavke su podnijete nakon što Zeleni na regionalnim izborima u Brandenburgu nisu prešli izborni cenzus a Lang je istakla da su potrebna nova lica da se stranka izvuče iz krize, dodajući da sastav novog odbora treba da predstavlja "građevinski materijal za strateško prestrojavanje stranke".

Lang i Nuripur izabrani su za ko-predsjednike krajem januara 2022, a kako navodi "Špigl", unutar stranke pripisuju im se zasluge za to što, za razliku od njihovih prethodnika, među njima nije bilo rivaliteta niti razlika u mišljenjima.

Zeleni su zabilježili loše rezultate na regionalnim izborima u istočnonjemačkim pokrajinama Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu.

Saveznu vladu Njemačke 2021. godine formirala je koalicija socijaldemokrata Olafa Šolca, Zelenih i Slobodne demokratske partije, a Zelene u kabinetu predstavlja šest ministara, uključujući ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok i ministra ekonomije Roberta Habeka.

Naredni parlamentarni izbori u Njemačkoj biće održani u septembru 2025. godine, navodi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije