Svijet

Šolc: Njemačka pomogla Ukrajini više od svih

Šolc: Njemačka pomogla Ukrajini više od svih
Foto: Tanjug/AP | Šolc: Njemačka pomogla Ukrajini više od svih

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da će ta zemlja sa svojim partnerima do kraja godine obezbijediti 1,4 milijarde evra iz paketa pomoći za podršku ukrajinskim odbrambenim naporima.

"Do kraja godine, uz podršku naših partnera iz Belgije, Danske i Norveške, isporučićemo Ukrajini još jedan paket (pomoći) vredan 1,4 milijarde evra", rekao je Šolc u Berlinu na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenio je Unian.

Taj paket će, naveo je, uključivati sistem navođenja Iris-T, sisteme protivvazdušne odbrane Skinek, protivvazdušne topove Gepard, samohodnu artiljeriju, oklopna vozila, borbene dronove, radare i municiju.

"I sljedeće godine ćemo nastaviti vojnu podršku Ukrajini, već smo uključili četiri milijarde evra u naš budžet, to je direktna bilateralna vojna pomoć", rekao je Šolc.

Kako je naveo, zemlje G7 će ove godine Ukrajini obezbijediti dodatni kredit od 50 milijardi evra u skladu sa odlukom samita G7 u Apuliji u Italiji. Šolc je rekao i da je Ukrajini iz Njemačke već isporučen novi paket vojne pomoći vrijedan 600 miliona evra, koji uključuje peti sistem PVO Iris-T SLM, borbena vozila pešadije, tenkove, haubice, municiju i dronove.

On je poručio da Ukrajina može da računa na podršku Njemačke i u budućnosti, i naglasio da je Njemačka pružila Ukrajini najveću vojnu podršku od svih evropskih zemalja.

Šolc je takođe istakao finansijsku i ekonomsku pomoć koju su Ukrajini pružili G7 i Evropska unija. Naglasio je da Njemačka neće dozvoliti Rusiji da diktira uslove mira i da se mir u Ukrajini "može postići samo na osnovu međunarodnog prava", prenosi Ukrinform.

Šolc je napomenuo da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da bude prisutan na narednom mirovnom samitu u Švajcarskoj u junu.

Zelenski je zahvalio Njemačkoj na pomoći, posebno na obezbjeđivanju sistema PVO. To je bila četvrta poseta Zelenskog Njemačkoj od početka 2024. godine, piše Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije