Svijet

Šolc: Nema popuštanja u pomaganju Kijevu

Šolc: Nema popuštanja u pomaganju Kijevu
Foto: Tanjug/AP | Šolc: Nema popuštanja u pomaganju Kijevu

BERLIN - Njemačka neće popustiti u pružanju vojne podrške Ukrajini, izjavio je kancelar Olaf Šolc.

"Podrška Njemačke neće prestati. Obavili smo nabavke, sklopili sporazume i obezbijedili finansijska sredstva na vrijeme da bi Ukrajina mogla da se i dalje u potpunosti oslanja na nas u budućnosti", rekao je Šolc.

List "Frankfurter algemajne zontagscajtung" pisao je da njemačko Ministarstvo finansija neće odobriti dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini zbog budžetskih ograničenja.

Portparol Vlade NJemačke kasnije je nazvao taj izvještaj "netačnim" i ponovio da će Berlin podržavati Ukrajinu "koliko god to bude potrebno".

Šolc je govorio u vojnoj bazi u blizini sjevernog grada Todendorfa, gdje je proglašen operativnim prvi njemački sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa "IRIS-T SLM".

Njemačka je do sada isporučila Kijevu četiri od ukupno 12 obećanih sistema "IRIS-T SLM", a još dva će biti isporučena do kraja godine, prenosi Srna.

"U Ukrajini je IRIS-T do sada oborio više od 250 projektila, dronova i krstarećih projektila i spasao bezbroj života, sa impresivnom stopom pogodaka od 95 odsto ili više", rekao je Šolc.

Ovaj sistem ima domet od oko 40 kilometara i pokriva prostor u punom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije