Svijet

Slovačko ministarstvo greškom stavilo češkog političara na spisak tajnih agenata

Slovačko ministarstvo greškom stavilo češkog političara na spisak tajnih agenata
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Slovačko ministarstvo greškom stavilo češkog političara na spisak tajnih agenata

BRATISLAVA - Slovačko ministarstvo unutrašnjih poslova je priznalo da je bivšeg češkog premijera i populističkog opozicionog lidera Andreja Babiša pogrešno registrovalo kao agenta tajne policije iz komunističke ere (StB), a okružni sud u Bratislavi je nedavno odobrio sporazum između tog ministarstva i češkog političara, koji je povukao zahtjev za odšetu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je priznalo da je Babiš pogrešno stavljen na spisak agenata StB, kao i da on nije svjesno sarađivao sa tajnom policijom, prenio je danas Euraktiv.

U okviru  postignute nagodbe, Babiš je pristao da povuče zahtjev za finansijsku odštetu.

"Mi smo pribavili dvije nezavisne pravne analize, a obje su ukazale da je velika vjerovatnoća da ćemo izgubiti slučaj", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Matej Nojman, dodajući da bi nastavljanje spora moglo dovesti do značajnih finansijskih potraživanja Babiša.

Ova nagodba je izazvala žestoke reakcije, a kritičari su naveli da su u donošenju odluka imali ulogu politički savezi.

Babiš ima bliske veze sa slovačkim političarima, uključujući premijera Roberta Fica i predsjednika Petera Pelegrinija kojeg je podržao ranije ove godine u kampanji za predsjedničke izbore, navodi Euraktiv uz napomenu da su ovakve veze dovele do iznošenja optužbi za politički favoritizam, prenosi Tanjug.

Češki premijer Petr Fjala osudio je nagodbu, nazvavši je "nevjerovatnim političkim dogovorom" sklopljenim između Babiša i njegovih slovačkih saveznika.

Slovački Institut nacionalnog sjećanja u međuvremenu je oštro ustao protiv nagodbe, insistirajući da je Babišova registracija kao agenta službe StB bila legitimna i da to potvrđuje nekoliko dokumenata iz njihovog arhiva.

Slovačka opoziciona partija SaS oštro je kritikovala odluku Ministarstva da sklopi sporazum sa Babišom, opisujući je kao neprihvatljivu i pogrešnu.

Kako navodi Euraktiv, nagodba je sklopljena u trenutku kada Babiš i dalje predstavlja značajnu figuru u češkoj politici i nada se da će pobijediti na parlamentarnim izborima naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije