Svijet

Skandal u Americi: Rudi Đulijani gubi stan i luksuzne stvari zbog klevete

Skandal u Americi: Rudi Đulijani gubi stan i luksuzne stvari zbog klevete
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Skandal u Americi: Rudi Đulijani gubi stan i luksuzne stvari zbog klevete

Rudiju Đulijaniju, osramoćenom bivšem njujorškom gradonačelniku i advokatu Donalda Trampa, sud je naredio da preda svoj stan na Menhetnu i druge luksuzne predmete dvjema bivšim službenicama izborne komisije koje je oklevetao nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

 

Prema presudi saveznog suda u Njujorku, Đulijani im mora predati i svoju zbirku satova i mercedes koji je nekad pripadao holivudskoj glumici Lorin Bekol.

U decembru prošle godine Đulijaniju je naređeno da plati dvjema ženama, majci i ćerki, 148 miliona dolara zbog klevete. Od tada pokušavaju da dođu do novca.

Đulijani je neosnovano tvrdio da su službenice Rubi Friman i njena ćerka Šej Mos počinile izbornu prevaru dok su prebrojavale glasačke listiće u okrugu Fulton u Džordžiji na dan izbora 2020. godine.

Dvije žene postale su mete bijesnih Trampovih pristalica nakon što su prikazane u video-snimku koji je kružio internetom.

Rasističke prijetnje, strah za život

Tokom suđenja, porota je slušala svjedočanstva Mos i Friman o tome kako su Đulijanijeve ponovljene lažne, klevetničke izjave o njima nakon izbora 2020. godine pretvorile njihove živote u pakao, natjeravši ih da promijene svoj izgled, napuste domove i poslove, u pokušaju da izbjegnu eksplicitne i rasističke napade.

Mos je svjedočila o životu u strahu i panici zbog poplave prijetnji, o tome kako je tjerala ljude oko sebe jer im nije htjela nauditi i morala promijeniti boju kose.

Rekla je da se osjećala kao "najgora mama na svijetu" kada je njen sin popustio u školi nakon što je primio stotine rasističkih SMS poruka.

"Svaki aspekt mog života se promijenio", rekla je Mos.

Ispričala je kako su ljudi provalili u kuću njene bake te rekla da se najviše plašila da će njen sin jednog dana doći kući i pronaći majku i baku kako vise s drveta u dvorištu.

Prema presudi, Đulijani mora stan predati u roku od sedam dana. Žene tada imaju pravo da ga prodaju, rekao je njihov advokat Aron Nejtan za CNN.

Stan, s bibliotekom obloženom drvetom, nalazi se u njujorškom otmjenom stambenom kvartu Upper East Side, u blizini Central Parka.

Đulijani ga je prvobitno stavio na prodaju 2023. godine za 6,5 miliona dolara, a kasnije je smanjio cijenu na nešto više od pet miliona dolara, prenosi Poslovni.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije