Svijet

Sijarto: Želimo dobre odnose sa Kijevom, ali za dogovor je potrebno dvoje

Sijarto: Želimo dobre odnose sa Kijevom, ali za dogovor je potrebno dvoje
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sijarto: Želimo dobre odnose sa Kijevom, ali za dogovor je potrebno dvoje

BUDIMPEŠTA - Mađarska želi da učini korake ka uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa sa Ukrajinom, ali očekuje da će Kijev učiniti isto sa svoje strane, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mi želimo da imamo dobrosusjedske odnose sa Ukrajinom, ali kako kaže mađarska izreka `za dogovor je potrebno dvoje`. Da vidimo dokle možemo da stignemo danas", napisao je Sijarto na društvenim mrežama uoči sastanka sa novim ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijom Sibihom.

 

Sijarto je istakao da je Mađarska među većinom zemalja koje su na Generalnoj skupštini UN pozvale na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini, prenosi Srna.

Poslije sastanka u Užgorodu 29. januara, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba najavio je da će Mađarska i Ukrajina formirati zajedničku komisiju za rješavanje zabrinutosti Budimpešte u vezi sa mađarskom manjinom u zapadnoukrajinskom regionu Zakarpatja.

Sijarto je naveo da plan od 11 tačaka uključuje vraćanje manjinskim školama njihovih zakonskih prava i obezbjeđivanje neograničene upotrebe mađarskog jezika u različitim sektorima.

On je naglasio da su svi uslovi Mađarske u vezi sa pravima zakarpatskih Mađara uključeni u mapu puta za pristupanje Ukrajine EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije