Svijet

Sijarto: Mađarska neće davati sredstva u fond EU za pomoć Ukrajini

Sijarto: Mađarska neće davati sredstva u fond EU za pomoć Ukrajini
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sijarto: Mađarska neće davati sredstva u fond EU za pomoć Ukrajini

LUKSEMBURG - Mađarska nije protiv dobrovoljnih priloga zemalja EU Evropskom mirovnom fondu za pružanje vojne pomoći Ukrajini, ali sama neće učestvovati u prikupljanju sredstava, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku šefova ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu razgovarano je o predlogu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da se takvi doprinosi daju dobrovoljno.

"Borel je iznio prijedlog da se daju doprinosi na dobrovoljnoj osnovi. Upravo na to pozivamo već 2,5 godine... Rekao sam visokom predstavniku EU da podržavamo doprinose na dobrovoljnoj osnovi. Tako Mađarska više neće moći da bude kriva za nedostatak uplata u navedeni fond", rekao je Sijarto na brifingu nakon sastanka, prenijela je M1 TV.

On je ponovio da Budimpešta ne podržava planove zemalja EU da pošalju vojne savjetnike u Ukrajinu.

"Takav scenario prijeti ozbiljnom i opasnom eskalacijom, a mađarska strana to smatra neprihvatljivim", naglasio je Sijarto.

Sijarto je istakao da je došlo vrijeme da se vodi politika za mir umjesto proratnog pristupa, sada kada postoji opšte priznanje u Briselu da je Ukrajina opterećena problemima kao što su rizik dalje eskalacije, približavanje zime i izbjegavanje sankcija.

On je podsjetio da je veliki dio ukrajinske energetske infrastrukture uništen kako se približavala zima, dok sve više evropskih kompanija izbjegava sankcije uz pomoć trećih zemalja, a borbe na prvoj liniji su intenzivirane.

 Sijarto je ocijenio da je "proratni pristup" koji je pokušavan "hiljadu dana" propao, a da sada treba dati šansu da uspije "pristup za mir".

"Brisel je u međuvremenu tražio dodatne isporuke oružja i nove kaznene mjere. Čak je zagovarao upotrebu zapadnog oružja protiv ciljeva u Rusiji", dodao je on i osudio one koji borce za mir vide kao prijetnju.

"Neki tvrde da početak mirovnih pregovora sada ne bi bio dobar kada Ukrajini ne ide dobro. Pa, ako Ukrajini ne ide dobro, zar to ne dokazuje ono što zagovaramo", upitao je mađarski ministar.

Zamoljen da prokomentariše nedavne primjedbe republikanskog kandidata Donalda Trampa o riziku od eskalacije u Ukrajini, on je rekao da je bivši predsjednik bio "apsolutno u pravu" da direktna konfrontacija između NATO-a i Rusije "raste svakim satom i minutom".

"Treći svjetski rat mogao bi biti spriječen ako bi se rat u Ukrajini priveo kraju. Zato se čeka do američkih predsjedničkih izbora za nekoliko nedjelja, jer mislimo da bi pobjeda Trampa rezultirala promjenom u međunarodnom političkom životu koja će sa sobom donijeti veću nadu u mir nego ikada ranije", ocijenio je Sijarto.

On je naglasio da u protivnom, "morali bismo da se pripremimo za veoma težak period u Evropi i centralnoj Evropi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije